Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Mafiánské praktiky odpůrců pravice: Lékaři u spolupředsedy německé AfD našli vpich

Mafiánské praktiky odpůrců pravice: Lékaři u spolupředsedy německé AfD našli vpich
Tino Chrupalla | zdroj: Profimedia

Lékaři u spolupředsedy pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) Tina Chrupally, který ve středu zkolaboval na volebním mítinku v Bavorsku, zjistili injekční vpich neznámé látky. Dnes to s odvoláním na předběžnou lékařskou zprávu uvedl týdeník Junge Freiheit, který má blízko k AfD. O vpichu následně informovala také veřejnoprávní televize ZDF, která má lékařskou zprávu rovněž k dispozici.

Policie zatím celkové rozbory krve nemá, prvotní toxikologický test ale nic mimořádného neodhalil. Sám Chrupalla se zatím k události nevyjádřil.

Chrupalla se ve středu zúčastnil předvolební akce AfD v bavorském Ingolstadtu. Ještě před svým vystoupením se mu ale po focení s příznivci udělalo nevolno a musel být dopraven do nemocnice. Noc strávil na jednotce intenzivní péče. AfD od první chvíle označovala incident jako násilný, naopak policie, která případ vyšetřuje, neměla podle médií o možném útoku důkazy.

Nyní zveřejněné informace z lékařské zprávy uvádějí, že někdo Chrupallovi injekčně do svalu aplikoval látku neznámého složení. Po vpichu, který byl zdokumentován na pravém nadloktí, začal poslanec Spolkového sněmu pociťovat nevolnost, závratě a bolesti hlavy, měl rovněž nutkání ke zvracení. V toxikologických testech však podle lékařů žádné látky zjištěny nebyly.

Portál Focus uvedl, že na výsledky rozsáhlejších rozborů krve a politikova oblečení bude nutné vyčkat ještě několik dní a že policie s výsledky v tomto týdnu nepočítá.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann ve čtvrtek kritizoval AfD za to, že se snaží z události politicky těžit, aniž by vyčkala na výsledek vyšetřování.

AfD tvrdí, že bezpečnostnímu riziku čelila také Alice Weidelová, která s Chrupallou stranu společně vede. Policie ve Švýcarsku, kde německá politička žije, ji 23. září odvezla kvůli možnému útoku. O povaze varování není více známo. Weidelová další týden strávila v Berlíně a poté odletěla na dovolenou na Mallorcu, zároveň odřekla předvolební akce. Němečtí kriminalisté uvedli, že odřeknutí mítinků politička neučinila na jejich doporučení.

Zdroje: