Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Vyšetřovatelé daňové Kobry cílí na transakce firmy založené miliardářem Koreckým

Vyšetřovatelé daňové Kobry cílí na transakce firmy založené miliardářem Koreckým
Michal Korecký vpravo | zdroj: Profimedia

Miliony dokumentů z takzvaných Panama Papers poukázaly nejen na to, jak se dá v zahraničí vyhnout zdanění, ale upozornily také na možné mechanismy praní špinavých peněz. Znaky těchto podezřelých transakcí jsou i v databázi týkající se českých společností a zaujaly už i českou policii. 

Na podezřelé praktiky narazil HlídacíPes.org při společném pátraní s deníkem Lidové noviny kolem firmy založené českým miliardářem a spoluvlastníkem Škody Transportation Michalem Koreckým v daňovém ráji na ostrově Samoa.

Ve spolupráci s Českým centrem pro investigativní žurnalistiku se podařilo dohledat listiny k transakci, která podle odborníků na hospodářskou kriminalitu může svědčit o snaze vyprat peníze získané zřejmě pochybným způsobem.

Jde o dokumenty týkající se společnosti OLVENO Investments Ltd registrované na tichomořském ostrově Samoa, kterou pro miliardáře Koreckého založila panamská Mossack Fonseca, ze které klíčové dokumenty unikly. Pohyby peněz zaujaly i české vyšetřovatele  zabývající se hospodářskou kriminalitou v týmu takzvané “Daňové Kobry”.

HlídacíPes.org již dříve informoval o podezřelé transakci vyplacení dividendy 1,7 miliard z původně Koreckého společnosti anonymní firmě v dalším daňovém ráji.

4899302_2081707_1002961-2-773x1024 (1) Dokument dokládající, že Michal Korecký je zakladatelem společnosti OLVENO Investments. Pro úplné zobrazení rozklikněte obrázek | zdroj: Hlídací Pes

“Kobra” nyní podle informací LN prověřuje hypotézu, zda v souvislosti se společností OLVENO Investments netekly z Česka peníze pochybného původu, tedy buď nezdaněné, nebo například z nelegálních provizí.

“K Vašim dotazům mi dovolte uvést, že moje daňová přiznání již mnoho let zpracovává a za mne podává mezinárodní společnost patřící do velké čtyřky světových daňových poradců, a tedy jsem si zcela jist, že veškeré moje daňové povinnosti byly a jsou plněny řádně a včas,” reagoval v emailové reakci Michal Korecký. Konkrétní dotazy týkající se dané transakce však nechal bez odpovědí.

Z ráje do ráje

Jak už dříve HlídacíPes.org uvedl, Michal Korecký byl veden jako zakladatelem firmy OLVENO Investments na ostrově Samoa, kde offshorové firmy neplatí daně a vlastník může zůstat skryt. Z dokumentů, které má redakce k dispozici, zároveň vyplývá, že Korecký byl od roku 2009 do roku 2014 také jejím jediným akcionářem.

Poté ale došlo ke změně vlastnické struktury: pouze na jediný den se vlastníkem firmy stává lichtenštejnská LMG Lighthouse Trust, která se věnuje zakládání společností na klíč. Od ní pak získává akcie společnosti LEPOMIS Ardens Limited sídlící v dalším daňovém ráji na britském ostrově Guernsey.

Ten sice stejně jako Samoa poskytuje úlevu od daní a zaručuje anonymní vlastnictví, ale oproti tichomořskému ostrovu má tu výhodu, že je přidružen k Evropské unii, takže peníze v místních bankách jsou v podstatě součástí volného unijního trhu.

Z výpisu z tamního obchodního rejstříku, který má HlídacíPes.org k dispozici, vyplývá, že záměrem této firmy bylo “působení v solárních projektech a službách v Evropě.” Vlastník je ale díky tamní legislativě nedohledatelný.

R-OLVENO-Resolution-Set-off-2015-final-1 Draft dokumentu zmiňující smlouvu o započtení pohledávek. Pro zobrazení úplného náhledu rozklikněte obrázek | zdroj: Hlídací Pes

Nicméně krátce po přemístění vlastníka na Guernsey se mění i správce firmy OLVENO Investments, kterým se nově místo české pobočky Mossack Fonseca stává pražská právní kancelář AK Brož, Sedlatý. Její tehdejší partner Lukáš Sedlatý v minulosti s Koreckým působil v plzeňské Škodovce a jejich aktivity jsou propojeny dodnes.

Dva měsíce poté, co Sedlatého kancelář převzala správu nad firmou, žádají čeští právníci panamské kolegy o přípravu dokumentů k vyplacení dividend ve výši 1,7 miliardy korun ze společnosti OLVENO Investmenst jedinému akcionáři firmě LEPOMIS Ardens Limited.

Ostrov Samoa je specifický také tím, že vyplacené dividendy nepodléhají žádné srážkové dani.

“Dobré odpoledne, píši vám ve věci společnosti OLVENO Investments Ltd. se sídlem na Samoa. Akcionář této společnosti by chtěl přijmout usnesení, kterým se schvaluje výplata dividend ze zisku společnosti,” napsala loni v srpnu do panamské kanceláře zástupkyně českých advokátů Sylvie Líbalová.

Dividendy byly vyčísleny na 84,9 milionů dolarů (v přepočtu zmíněných 1,7 miliard korun).

Zda peníze byly nakonec opravdu vyplaceny, popřípadě, zda nešlo pouze o fiktivní převod, zjistit z dostupných dokumentů nelze. Ze zachycené emailové komunikace ale vyplývá, že pražští právníci byli s předloženými podklady spokojeni a byli připraveni je využít.

Čistě do EU

České vyšetřovatele pak zaujal dokument, který z panamské právní kanceláře doputoval k českým kolegům společně s dohodou o vyplacení dividend.

V souvislosti s touto transakcí se v dostupných listinách objevuje také zmínka o Smlouvě o zástavě pohledávek. Podle ní má LEPOMIS Ardens Limited vyplatit OLVENu sumu do haléře stejnou jako je výše dividendy, kterou má naopak LEPOMIS inkasovat od OLVENa.

Podle odborníků jde o velmi specifický kontrakt s jasnými pravidly, který připomíná trik, jímž chtěli zločinné organizace dostat černé peníze z Ruska přes Moldavsko.

Princip této smlouvy je v podstatě jednoduchý – firma (v tomto případě OLVENO) má předpoklad, že v budoucnu dostane zaplaceno za nějakou zakázku či projekt, ale potřebuje peníze ještě před tím, takže si půjčí a jako ručení použije své předpokládané budoucí příjmy.

Pokud je nezaplatí, přejdou pohledávky na toho, kdo ji půjčil a může je vymáhat. Bývá přitom zvykem, že kvůli rizikovosti jsou tyto půjčky zatíženy vysokým úrokem. Takže ten, kdo půjčil (LEPOMIS) může dostávat na účet pravidelné splátky s výraznou přirážkou v podobě úroku.

A právě v tom spočívá kouzlo daného kontraktu – k této transakce nebyly ani potřeba žádné skutečné peníze. Započtením dividendy proti půjčce totiž nemusely z účtu ani jedné z firem odejít žádné finance. Firma na ostrově Guernsey má ale na konci této zdánlivě nelogického kroku v ruce důležitý dokument: zmíněnou smlouvu o zástavě pohledávek, na jejímž základě mohou na její účet putovat peníze.

Pokud by úřady nebo banky zkoumaly jejich původ, společnost pouze předloží zmíněnou smlouvu a dál nemusí nic vysvětlovat. Fakticky jsou tímto dokumentem peníze “pročištěné,” ať už pocházejí ve skutečnosti odkudkoliv.

Z dokumentů a komunikace v případě Koreckého OLVENO nelze zjistit, jak transakce probíhala. Existuje samozřejmě možnost, že tento ač zdánlivě nelogický krok mohl sloužit ke zcela legálním převodům. Oslovení experti, kterým byly inkriminované dokumenty předloženy, se ale přiklání k jinému názoru.

“Taková transakce skutečně zavání praním špinavých peněz,” řekl LN pod podmínkou anonymity zdroj z prostředí vyšetřování hospodářských deliktů. “Pokud by skutečně došlo ke splácení takto vytvořeného dluhu, dostaly by se peníze jakéhokoliv původu legálně v zásadě do Evropské unie.”

Legální cestou

Michal Korecký ovšem odmítá, že by měl s transakcí cokoliv společného.

“Dokumenty, které jsem od vás obdržel, jsou podle mého odhadu pouze ve fázi návrhu a mě osobně se vůbec netýkají,” reagoval na dotazy redakcí HlídacíPes.org a LN Korecký. “Zároveň si Vás dovoluji opětovně vyzvat k tomu, abyste o mé osobě zveřejňovali pouze informace pravdivé a získané legální cestou.”

Opakované dotazy, proč si založil firmu v daňovém ráji, jakou činností se jeho společnost zabývala, a kdo stojí za Lepomis Ardens, nechal Korecký bez odpovědi. Stejně tak na konkrétní dotazy nereagovala ani spřízněná advokátní kancelář Brož, Sedlatý.

korecký_podnikání Podnikatelské vazby Michala Koreckého | zdroj: Hlídací Pes

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: