Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Vynálezce kotlového grilu inspirovala zpackaná oslava

Vynálezce kotlového grilu inspirovala zpackaná oslava
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Grilovací sezona začíná, a tak si připomeňme, komu vděčíme za vlastně docela jednoduchý vynález, který usnadnil grilování a pomohl z něj udělat v podstatě masovou záležitost.

Všechno to začalo jedním velkým průšvihem. Američan George Stephen (1921-1993) se rozhodl někdy kolem roku 1950 uspořádat barbecue u příležitosti kolaudace svého nového domu v Mount Prospect u Chicaga. Hostům se už sbíhaly sliny na hamburgery a steaky připravované na grilu s otevřeným ohništěm, jak bylo v té době ve Spojených státech zvykem. Grilovačka se ale nepovedla, vítr oheň rozfoukal, plameny se vymkly kontrole a spálené maso bylo na vyhození.

Naštěstí se nikomu nic nestalo, ale večírek byl v tahu. A tak naštvaný hostitel začal přemýšlet, jestli by neexistoval nějaký bezpečnější způsob grilování. Odpověď našel u svého zaměstnavatele – bratrů Weberových, kteří vyráběli (mimo jiné) kovové vodní bójky.

Stephena napadlo bójku rozříznout, dát dva díly na sebe a do víka vyvrtat otvory, jimiž by bylo možné kontrolovat přívod vzduchu, a tím i plameny. Jeho nový kotlový, potažmo kulový gril byl bezpečný, snadno ovladatelný, chránil před větrem a dalšími nešvary počasí, bylo možné jej dle potřeby přemisťovat a připravovat na něm pokrmy přímým či nepřímým grilováním (se zavřeným víkem).

Byl to sice prostý, ale revoluční vynález, kterému se sice zpočátku kvůli jeho tvaru někteří trochu posmívali, ale brzy si jej oblíbili. Už v roce 1952 začala firma Weber Brothers prodávat originální "George's Barbecue Kettle", z něhož postupným vylepšováním vznikl dnešní kulový gril. Díky němu se z grilování brzy stala masová záležitost a zároveň odstartoval úspěšný příběh firmy Weber jako z amerického snu. V roce 1989 byly v USA otevřeny první restaurace Weber Grill a jejich kuchařky, které si hrdě říkají Bible grilování, jsou bestsellery. 

Zdroje:
Vlastní