Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Vražda Jána Kuciaka: Slovenský nejvyšší soud zrušil osvobozující verdikt nad Kočnerem a Zsuzsovou

Vražda Jána Kuciaka: Slovenský nejvyšší soud zrušil osvobozující verdikt nad Kočnerem a Zsuzsovou
Marian Kočner v síni slovenského nejvyššího soudu v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky, Martiny Kušnírové | zdroj: Profimedia

Nejvyšší soud na Slovensku dnes zrušil osvobozující verdikt nižšího soudu nad obžalovanými v případu vraždy novináře Jána Kuciaka. V roce 2018 byla zastřelena i jeho přítelkyně, Martina Kušnírová. Soud také potvrdil vinu vrahova pomocníka, Tomáše Szabóa. Do vězení půjde na 25 let.

Tomáš Szabó je třetí pravomocně odsouzený v případu vraždy slovenského novináře. Proti verdiktu nejvyššího soudu se nelze odvolat a verdikt je tak pravomocný.

Specializovaný trestní soud se po dnešním verdiktu musí znovu zabývat obžalobou podnikatele Martina Kočnera. Ten si podle prokuratury Kuciakovu vraždu objednal. Soud musí řešit i obžalobu Aleny Zsuzsové, která měla zločin zprostředkovat. Kočnera a Zsuzsovou soud první instance v září 2020 zprostil obžaloby.

„Soud prvního stupně rozhodl předčasně a náležitě nezjistil skutkový stav a nevypořádal se se všemi okolnostmi důležitými pro rozhodnutí. Rozhodnutí náležitě nezdůvodnil,“ popisuje předseda trestního senátu nejvyššího soudu Peter Paluda. Nižší soud podle něj nevzal v úvahu některé z důkazů. Na to už dříve upozorňovali právní zástupci rodin Kuciaka a Kušnírové.

Server Seznam Zprávy informoval, že prokuratura nejvyššímu soudu předložila deset nových důkazů. Mezi ty patří třeba analýza pohybu dvojice obžalovaných ve dnech po vraždě. Jako důkaz slouží třeba údaje o tepu Zsuzsové z chytrých hodinek a nový znalecký posudek šifrované komunikace. „Právě k jejímu možnému skutečnému významu v září soud odmítl přihlížet –⁠ nečetl „mezi řádky“, ale trval na doslovném výkladu zpráv,“ píší Seznam Zprávy.

„Spravedlnost nakonec existuje.“

Otec zavražděného novináře i matka Kušnírové vnímají verdikt nejvyššího soudu jako první krok k nastolení spravedlnosti. „Dopadlo to přesně tak, jak jsem si přál. Už jsem začal i pochybovat, ale spravedlnost nakonec existuje,“ řekl Kuciakův otec pro ČTK.

Tomáš Szabó je trestán za podíl na vraždě Jána Kuciaka a navíc i za účast na loupežné vraždě podnikatele Petera Molnára v roce 2016. Ta je součástí obžaloby v Kuciakově kauze. Už v minulosti se Szabóův bratranec Miroslav Marček, který je bývalým vojákem, přiznal k tomu, že Kuciana, Kušnírovou a předtím i Molnára zastřelil. V samostatném líčení mu soud vyměřil trest 25 let vězení. Zoltán Andruskó se přiznal ke zprostředkování vraždy novináře. Při vyšetřování s policí spolupracoval a dostal 15 let vězení.

Martin Kočner si odpykává dlouholetý trest vězení, který dostal za padělání směnek. A Zsuzsovou minulý rok v prosinci Specializovaný trestní soud uznal jako vinnou za zprostředkování jiné vraždy. Vyměřil jí trest 21 let vězení, ale rozsudek není pravomocný.

Novinář Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová byli zastřelení 21. února v roce 2018 ve svém domě v obci Veľká Mača. Policisté našli jejich těla až po čtyřech dnech, a to na základě upozornění od příbuzných, kterým se nedařilo se s novinářem a jeho přítelkyní spojit.

Po vraždě Kuciaka a jeho přítelkyně Kušnírové následovaly na Slovensku velké protivládní demonstrace. Situace vyústila v politickou krizi. Robert Fico odstoupil z funkce premiéra. Jeho strana Směr-sociální demokracie prohrála v parlamentních volbách minulý rok a skončila v opozici.

Zdroje:
ČTK, iRozhlas, Seznam Zprávy