Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Senátní volby: Triumf STAN, výprask pro ČSSD

Aktualizováno: Senátní volby: Triumf STAN, výprask pro ČSSD
Senátní volby ve znamení pandemie covidu-19 | zdroj: Profimedia

Jednoznačným vítězem letošních senátních voleb jsou Starostové a nezávislí, druhá skončila ODS. Fiaskem bylo naopak hlasování pro ČSSD, která neobhájila ani jeden z deseti mandátů. Účast v letošním finále senátních voleb byla čtvrtá nejnižší v historii, hlasovat přišlo 16,74 procenta voličů.

Hnutí STAN a SLK získaly dohromady 11 senátorů z 27 možných. Prosadilo se všech deset jejich finalistů a Zbyněk Linhart (za STAN) získal mandát už v prvním kole voleb před týdnem. Za ODS bylo zvoleno pět kandidátů, za KDU-ČSL tři. Volbami naopak zdvojnásobili své senátní zastoupení TOP 09 a Piráti. Piráti budou mít dva senátory, které navrhli, TOP 09 čtyři. Na znovuzvolení dosáhli oba finalisté hnutí Senátor 21. Po jednom senátorovi budou mít nově Svobodní a Hradecký demokratický klub.

Sociální demokracii zbyli jen tři senátoři, což k vlastnímu senátorskému klubu nestačí. Senát tedy opustí i nejdéle sloužící senátor (od roku 1996), dosavadní místopředseda a někdejší předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který prohrál na Pelhřimovsku s Jaroslavem Chalupským (za Svobodné).

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše získalo pouze jeden mandát (Ondřej Feber v Karviné). "Hnutí ANO se nikdy nedaří ve volbách do Senátu, takže to pro mě není žádné překvapení," konstatoval Babiš. Podle svých slov se věnoval situaci kolem covidu-19 a volby příliš nesledoval. Babiš doufá, že pokud by předsedou Senátu dál nebyl Miloš Vystrčil (ODS), příští šéf komory bude spolupracovat s vládou a nebude "dělat politiku".

Nejsilnější frakci by měli mít podle výsledků voleb Starostové společně s TOP 09, a to 28 členů. V klubu ODS by mělo být nejméně 21 senátorů. Klub KDU-ČSL by si měl zachovat 12 členů. Čtvrtou nejpočetnější frakcí by měl být i s pirátskými senátory Klub pro liberální demokracii - Senátor 21 se sedmi členy. Klub ANO by měl být šestičlenný.

Opoziční strany podle předsedy ODS Petra Fialy v Senátu po obměně třetiny horní komory získaly silný mandát. Voliči se otočili zády k vládním stranám, uvedl Fiala na tiskové konferenci ještě před uzavřením hlasování. ODS bude podle něj s hnutím STAN jednat o křesle šéfa pro končícího předsedu Senátu Miloše Vystrčila.

Seznam (staro)nových senátorů:
  3 - Cheb: Miroslav Plevný (STAN)
  6 - Louny: Ivo Trešl (STAN)
  9 - Plzeň-město: Lumír Aschenbrenner (ODS+TOP+KDU-ČSL+ADS+Mon)
12 - Strakonice: Tomáš Fiala (ODS) [o vítězství rozhodlo 45 hlasů]
15 - Pelhřimov: Jaroslav Chalupský (Svobodní)
18 - Příbram: Petr Štěpánek (STAN)
21 - Praha 5: Václav Láska (SEN 21)
24 - Praha 9: David Smoljak (STAN+Piráti+TOP09)
27 - Praha 1: Miroslava Němcová (ODS+STAN+TOP 09)
30 - Kladno: Adéla Šípová (Piráti)
33 - Děčín: Zbyněk Linhart (STAN+SLK) - zvolen v prvním kole
36 - Česká Lípa: Jiří Vosecký (STAN+SLK)
39 - Trutnov: Jan Sobotka (STAN)
42 - Kolín: Pavel Kárník (STAN)
45 - Hradec Králové: Jan Holásek (HDK+TOP+SE+Z+LE)
48 - Rychnov nad Kněžnou: Jan Grulich (TOP 09+LES)
51 - Žďár nad Sázavou: Josef Klement (KDU-ČSL)
54 - Znojmo: Tomáš Třetina (ODS+STAN+TOP 09)
57 - Vyškov: Karel Zitterbart (STAN)
60 - Brno-město: Roman Kraus (ODS+TOP 09)
63 - Přerov: Jitka Seitlová (KDU-ČSL)
66 - Olomouc: Marek Ošťádal (STAN)
69 - Frýdek-Místek: Helena Pešatová (STAN)
72 - Ostrava-město: Ondřej Šimetka (ODS)
75 - Karviná: Ondřej Feber (ANO)
78 - Zlín: Tomáš Goláň (SEN 21)
81 - Uherské Hradiště: Josef Bazala (KDU-ČSL)

Kromě Štěcha mandát neobhájil ani šéf senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (původně za ČSSD, nyní Za občany), ani předseda evropského výboru Václav Hampl (za KDU-ČSL) a ani miliardář Ivo Valenta (za Soukromníky). Senátorkou nebyla zvolena ani někdejší disidentka a bývalá ombudsmanka Anna Šabatová (za Zelené). Návrat do horní komory se přes podporu TOP 09, ODS a STAN nezdařil řediteli Knihovny Václava Havla Michaelu Žantovskému.

Podrobné výsledky senátních voleb na stránkách ČSÚ ZDE.

Zdroje: