Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Ve středu přibylo 43 307 případů covidu, navíc ještě 7367 opakovaných nákaz

Ve středu přibylo 43 307 případů covidu, navíc ještě 7367 opakovaných nákaz
Současná vlna epidemie by v nejbližší době měla podle prognóz gradovat a postupně slábnout (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Testy ve středu odhalily v Česku 43 307 nově potvrzených případů koronaviru, to je zhruba o 11 400 méně než před týdnem.

Opakovaných nákaz bylo 7367, ve srovnání s minulou středu o 2500 víc. Celkový počet nakažených byl tak uplynulý den v mezitýdenním srovnání nižší o 8860 případů. Lidí s covidem-19 v nemocnicích za uplynulý týden přibylo asi o 800 na 2856, počet pacientů ve vážném stavu ale neroste a zůstává od konce ledna kolem dvou stovek. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Toto úterý přibyl v zemi dosud nejvyšší počet nakažených za jeden od začátku epidemie, a to 57 226. U dalších téměř 9800 lidí se covid prokázal opakovaně - tato podezření na reinfekce se ve statistikách vedou odděleně. V mezitýdenním srovnání se denní přírůstky nových nákaz od začátku roku dosud až na několik výjimek zvyšovaly.

Za posledních sedm dní nyní připadá v Česku 2377 nově potvrzených případů nákazy v přepočtu na 100 000 obyvatel. Předchozí den bylo incidenční číslo na dosavadním maximu 2483, před týdnem činilo 1957. Nejvyšší je dál v Praze, kde za uplynulý týden připadá 2587 nakažených na 100 000 obyvatel, těsně za hlavním městem je Středočeský kraj s týdenní incidencí 2580. Relativně nejméně se nákaza šíří v Karlovarském kraji, v němž jako jediném kraji zůstává incidenční číslo pod 2000.

Laboratoře ve středu podle dosavadních údajů provedly zhruba o 27 000 méně testů než před týdnem. Metodou PCR zpracovaly 121 500 testů, dalších 16 800 bylo antigenních. Pozitivita testů zůstává vysoká. U nejčastěji prováděných preventivních testů byla pozitivních téměř čtvrtina, u lidí s příznaky se nákaza prokázala u 45 procent testů. Podíl prokázaných nákaz u epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, byl necelých 30 procent.

Čísla pozitivních testů rekordně rostou v souvislosti se šířením varianty omikron, která je výrazně nakažlivější než předchozí typy viru a častěji proráží imunitu získanou proděláním nemoci i očkováním. Většinou má ale mírnější průběh, a nezatěžuje proto tolik zdravotní systém.

Pro vývoj epidemie a přijímaná opatření je klíčový počet hospitalizací a obsazenost jednotek intenzivní péče. I když covidových pacientů v nemocnicích zvolna přibývá, neplatí to pro vážné případy. S těžkým průběhu covidu bylo ve středu v nemocnicích 202 pacientů, prakticky stejně jako před týdnem. Denní počty úmrtí se v posledních dvou týdnech pohybovaly pod třiceti, tento týden jsou už vyšší. V pondělí eviduje ministerstvo zatím 34 úmrtí a v úterý 40, přičemž údaje se mohou ještě zpětně zvýšit.

Současná vlna epidemie by v nejbližší době měla podle prognóz gradovat a postupně slábnout. Stát za 14 dní skončí s plošným testováním ve firmách i ve školách. Od příští středy 9. února nebude třeba se prokazovat certifikátem o očkování nebo o prodělané nákaze v restauracích, službách či na akcích. V platnosti zůstane povinnost nosit respirátory uvnitř a omezení počtu účastníků na hromadných akcích. Vláda také hodlá zrušit pandemickou pohotovost.

Svět se s epidemií koronaviru potýká třetím rokem. První případy v Česku testy odhalily v březnu 2020, od té doby se potvrdilo víc než 3,1 milionu případů koronaviru a 37 325 lidí s covidem dosud zemřelo.

Snížit riziko těžkého průběhu nemoci, hospitalizace a úmrtí má očkování, zejména posilující dávka vakcíny. Ve středu se přišlo v celé republice naočkovat skoro 25 000 lidí, z nich přes 19 000 z nich dorazilo po ukončené vakcinaci na přeočkování. Ve stejný den předchozího týdne vykázali zdravotníci necelých 39 500 dávek s očkovací látkou.

Zdroje: