Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Navzdory protestům a obstrukcím trvá premiér na přijetí pandemické novely

Navzdory protestům a obstrukcím trvá premiér na přijetí pandemické novely
Tomio Okamura a Radim Fiala | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Opozice má na svůj postup, včetně obstrukcí, nárok. Vládní strany ale udělají vše pro to, aby návrh pandemické novely schválily, prohlásil dnes premiér Petr Fiala. Kromě několikahodinových projevů opozičních poslanců v Poslanecké sněmovně protestovaly proti schválení vládní novely od rána na pražském Malostranském náměstí stovky lidí.

Sněmovna hlasy koalice po deseti hodinách debaty provázené obstrukcí hnutí SPD večer rozhodla, že bude schvalovat spornou pandemickou novelu ve stavu legislativní nouze. 

Předseda opozičního klubu SPD Radim Fiala pokračoval dnes v Poslanecké sněmovně v obstrukci projednávání novely. K návrhu vlády, aby ji dolní komora schvalovala zrychleně ve stavu legislativní nouzi, mluvil díky přednostnímu právu skoro dvě hodiny. Fiala mimo jiné ohlásil, že pokud bude předloha schválena, bude čelit podnětu SPD k Ústavnímu soudu.

„Neupírám opozici prostředky a možnosti, které má. Současně říkám, že my uděláme vše pro to, aby návrh schválen byl,“ uvedl předseda vlády Fiala na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu. Novela zákona podle něj umožní „jemně reagovat“ na vývoj epidemie bez nutnosti využití nouzového stavu či zastavování celé společnosti, které si nikdo nepřeje.

Šéf frakce SPD neprosadil přerušení schůze do srpna. Dolní komora přijala hlasy koaličních poslanců protinávrh předsedy klubu KDU-ČSL Marka Výborného, podle kterého byla schůze přerušena na zhruba dvě minuty.

Sněmovna sice rozhodla na návrh koalice o omezení řečnické doby i pro debatu o stavu legislativní nouze, na Fialu ani na další řečníky s přednostním právem se ale nevztahuje. Předseda SPD Tomio Okamura předtím řečnil před poslanci přes tři hodiny. 

Novela předpokládá, že protikoronavirová mimořádná opatření vydaná podle pandemického zákona budou moct zahrnout omezení širšího okruhu činností než teď. Úřady budou moct nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům. Kabinet chce, aby dolní komora schválila pandemickou novelu zrychleně ve stavu legislativní nouze.

Fiala hned v úvodu svého vystoupení ohlásil, že se připojuje k obstrukci proti pandemickému zákonu. „Jsem přesvědčen o tom, že je protiústavní, pošlapává práva a svobody občanů,“ uvedl. Pandemický zákon označil za hanebný a jeho novelu za ještě horší. Následně obšírně rozebíral institut stavu legislativní nouze nebo jeho obdobu v Německu.

Místopředsedkyně sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) pak novelu pandemického zákona nazvala „alternativním nouzovým stavem v horším formátu“. Chybí kontrola mimořádných protikoronavirových opatření, předloha neřeší náhrady podnikatelům, jen škodu, uvedla. Zpochybnila také možnost nařizování karantény či izolace krátkou textovou zprávou.

Sněmovna se v souvislosti s blokováním předlohy ze strany SPD zatím nedostala k hlasování o tom, zda stav legislativní nouze trvá. Nehlasovala ani o schválení návrhu programu schůze. Jeho jediným bodem je právě pandemická novela.

Odpůrci pandemického zákona se znovu sešli před sněmovnou

Příznivci iniciativy Chcípl PES demonstrovali od rána na pražském Malostranském náměstí proti schválení vládní novely pandemického zákona. V 15:30 organizátoři rozpustili program na náměstí a skupina zhruba 200 demonstrantů zůstala v prostoru před sněmovní ulicí. Přes den počet účastníků shromáždění narůstal k 1500 kolem poledne. Ke 14:00 jejich počet policie odhadla na 700. Policisté zadrželi šest demonstrantů poté, co několik účastníků shromáždění útočilo na policisty. Jeden policista byl lehce zraněn. 

Podle pořádající organizace novela ohrožuje základní svobody, jako je svoboda pohybu, podnikání a slova, právo na vzdělání, na zdravotní péči, svobodu shromažďování a další základní hodnoty.

Zdroje: