Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

V Mnichově otevřeli Sudetoněmecké muzeum

V Mnichově otevřeli Sudetoněmecké muzeum
Bernd Posselt | zdroj: Profimedia

Čtyři roky od položení základního kamene bylo v Mnichově otevřeno Sudetoněmecké muzeum. Nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt označil novou kulturní instituci za maják německo-českých a sudetoněmecko-českých vztahů. 

Kvůli pandemii nemoci covid-19 byla z již tak omezeného slavnostního aktu vyloučena veřejnost. Návštěvníkům, kteří budou muset dodržovat karanténní předpisy, se muzeum zpřístupní od 30. října.

Posselt během slavnosti, které se zúčastnil bavorský premiér Markus Söder a který se kvůli koronaviru konal před budovou, prohlásil, že od muzea si slibuje další posílení přeshraniční spolupráce s Českou republikou. Poznamenal, že od svého budování nové muzeum spolupracuje s českými odborníky. "Brzy bude naopak v severočeském Ústí nad Labem otevřena výstava o historii Němců v českých zemích, na které se zase podíleli němečtí historikové," řekl Posselt.

Posselt rovněž prohlásil, že do svého vysídlení po druhé světové válce byli sudetští Němci spolu s Čechy obyvateli českých zemí, po nuceném odchodu jsou pak označováni po starých Bavorech, Švábech a Francích za takzvaný čtvrtý bavorský kmen. Proto sudetští Němci nyní podle Posselta plní jedinečnou roli mostu k soužití v srdci Evropy.

Söder, jehož Bavorsko po druhé světové válce převzalo nad sudetskými Němci patronát, dnes řekl, že muzeum je upomínkou na kulturu, vlast, vyhnání a integraci. "Muzeum je politickým prohlášením usmíření, kulturní pospolitosti a sjednocené Evropy," dodal.

Základní kámen muzea byl položen v září 2016. Podle původních plánů měla být stavba dokončena již na podzim v roce 2018, ale kvůli potížím s dodavatelskými firmami nabral projekt za více než 25 milionů eur (přes 680 milionů korun) dvouleté zpoždění.

Návštěvníkům muzeum na 1200 metrech čtverečních výstavní plochy nabízí okolo 900 exponátů k historii, kultuře a osudu Němců v českých zemích. Kurátor sbírek Klaus Mohr za mimořádnou součást expozice považuje třísedadlový motocykl Böhmerland (Čechie), který byl nejdelším sériově vyráběnou motorkou na světě. Firma Albina Huga Liebische, která vyrobila necelých 800 kusů těchto rozruch budících strojů, vznikla v severočeské Krásné Lípě, kde se konají každoroční srazy těchto "rodinných" motocyklů.

Tématem výstavy je i období nacismu a následné vyhánění a vysídlení, kdy po druhé světové válce z tehdejšího Československa musely odejít tři miliony sudetských Němců.

Do konce letošního roku bude vstup do muzea bezplatný. Veřejnost ale musí kvůli koronaviru dodržovat několik hygienických předpisů včetně nošení roušek a dodržování vzájemného odstupu. Z karanténních důvodů může být v prostorách muzea nanejvýše 75 návštěvníků.

Zdroje: