Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Kriminalita Ukrajinců nevybočuje z průměru, řekl Rakušan

Kriminalita Ukrajinců nevybočuje z průměru, řekl Rakušan
zdroj: Profimedia

Přes nárůst počtu cizinců v Česku míra kriminality, za níž stojí cizinci, prakticky nevzrostla. Řekl to v neděli tiskové konferenci ministr vnitra Vít Rakušan.

„Kolektivní vina v případě trestných činů neexistuje,“ zdůraznil Rakušan. Všechny trestné činy budou podle něho řádně vyšetřovány a pachatelé budou potrestáni. „Cílem je, aby se v České republice cítil bezpečně každý,“ řekl.

V souvislosti s nedávnými násilnými činy, z nichž jsou podezřelí Ukrajinci, ministr chápe nervozitu, podle něho jde ale o individuální činy a kolektivní vinu odmítl.

Ministr informoval, že v Česku před ruskou invazí na Ukrajinu žilo na 200 000 Ukrajinců. Nyní se jejich počet pohybuje mezi 300 000 až 350 000. Na celkové kriminalitě se podílejí čtyřmi procenty. Tato hodnota podle ministra „statisticky nevybočuje“.

Tento týden vzbudil pozornost případ z Plzně, při němž osmnáctiletý mladík brutálně napadl, znásilnil a pokusil se zavraždit patnáctiletou dívku. Obviněným Ukrajinec, který v Česku žije delší dobu, není tedy uprchlíkem před ruskou invazí.

V sobotu se pak na sociálních sítích objevily informace o tom, že šestnáctiletý mladík, který napadl ženu v pražské Hostivaři, je také Ukrajinec.

Tento týden vzbudil pozornost případ z Plzně, při němž osmnáctiletý cizinec podle kriminalistů brutálně napadl, znásilnil a pokusil se zavraždit dívku, které je podle neoficiálních informací patnáct let.

Podle plzeňského primátora Romana Zarzyckého je obviněným Ukrajinec, který v Česku žije delší dobu, není tedy uprchlík.

V sobotu se na sociálních sítích objevily informace o tom, že šestnáctiletý mladík, který napadl ženu v pražské Hostivaři, je také Ukrajinec. Policie v obou případech národnost podezřelého neuvedla.

Rakušan už dříve odsoudil násilné trestné činy, současně varoval před generalizací a rozdmýcháváním nesnášenlivosti kvůli národnosti útočníka. Vyzval lidi, aby nechali policii pracovat.

Ukrajinské velvyslanectví v ČR případ v Plzni odsoudilo a vyjádřilo upřímný soucit oběti. Viník by měl být podle ambasády potrestán podle českých zákonů.

Protiukrajinské nálady mezi Romy vyvolal i červencový incident v Brně, kde po potyčce zemřel mladý Rom, útočníkem byl podle nepotvrzených informací Ukrajinec.

Zdroje: