Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

V EU se začne očkovat od 27. prosince, zdravotnice v USA měla po očkování anafylaktický šok

V EU se začne očkovat od 27. prosince, zdravotnice v USA měla po očkování anafylaktický šok
Drive-in očkovací centrum proti koronaviru ve Velké Británii | zdroj: Profimedia

Očkování proti koronaviru začne v zemích Evropské unie 27. prosince a dvou následujících dnech, oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle českého ministra zdravotnictví Jana Blatného by se první dodávky vakcíny do ČR mohly dostat kolem 28. prosince. U jedné zdravotnice na americké Aljašce se po naočkování vakcínou firem Pfizer a BioNTech objevila alergická reakce a anafylaktický šok.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) chce podmínečné povolení pro první vakcínu od firem Pfizer a BioNTech vydat příští pondělí a některé unijní země již oznámily, že začnou očkovat hned po Vánocích. Evropská komise rovněž uvedla, že uzavřela předběžná jednání o nákupu vakcíny od společnosti Novavax.

"Tohle je chvíle pro Evropu. Očkování napříč EU začne 27., 28. a 29. prosince," uvedla na twitteru šéfka unijní exekutivy. EK v rámci společných nákupů vakcín zajistí pro unijní země nejméně 200 milionů dávek vakcíny od americké a německé společnosti, které by již v pondělí mohly dostat podmínečnou licenci pro evropský trh. Rozhodnutí EMA musí následně potvrdit komise, von der Leyenová však počítá s tím, že to bude otázka nejvýše několika dní.

Brusel zajistí pouze společný nákup vakcín, jejich distribuce již bude v režii členských zemí. Některé unijní státy již oznámily, že začnou očkovat ihned po Vánocích. Například Německo má již připravenu infrastrukturu a očkovací centra a v první etapě chce naočkovat na 400 000 lidí. Česko počítá s tím, že do konce roku bude k dispozici téměř 10 000 dávek.

Mluvčí EK oznámil, že komise úspěšně uzavřela jednaní o nákupu vakcíny od společnosti Novavax, která očkovací látky vyrábí i v Česku. Komise by ve smlouvě chtěla zajistit nákup 100 milionů dávek s předkupním právem na stejné množství. Firma by se tak měla přidat k šesti výrobcům, s nimiž již má EU smlouvy. Pro evropský blok se zhruba 450 miliony obyvatel má Brusel předběžně zajištěnu více než miliardu dávek.

Typ vakcíny si nebude možné vybírat, řekl ministr Blatný

Typ vakcíny proti covidu-19 si podle ministra Blatného nebude možné vybírat. "Ne všechny vakcíny budou k dispozici ve všech očkovacích centrech," řekl. Podle něj budou vakcíny různých výrobců přicházet do Česka postupně, a první vakcína firmy Pfizer navíc potřebuje skladování při teplotě minus 70 stupňů Celsia. Důvody, proč nebude možné si vybrat, tak budou podle ministra technické. "Není dotčeno právo jedince být informován o vakcíně, případně ji odmítnout," zdůraznil.

Podle zákona má každý plátce zdravotního pojištění možnost zvolit si poskytovatele zdravotních služeb a být poučený o možnostech léčby, dostat tu nejvhodnější nebo ji odmítnout.

Celkově je pro Česko objednáno očkování pro 6,9 milionu lidí od pěti různých výrobců. Nejvíc dávek by mělo dorazit ve druhém a třetím čtvrtletí, dodávky jsou naplánované až do roku 2022. Jako první budou očkovaní zdravotníci z nejrizikovějších pracovišť, kteří pečují o pacienty s covidem-19. Mezi prvními budou také senioři a mladší nemocní s vážnými chronickými nemocemi. Očkovat se má na asi na 200 místech ve zdravotnických zařízeních a zapojí se asi 5000 praktických lékařů.

U zdravotnice z Aljašky se po očkování objevil anafylaktický šok

U zdravotnice na americké Aljašce se po naočkování vakcínou firem Pfizer a BioNTech objevila alergická reakce. V USA jde o první takový případ od pondělka, kdy v zemi očkování odstartovalo. Jako první začala s očkováním této vakcíny Velká Británie, která ohlásila alergickou reakci u dvou očkovaných zdravotníků.

Případ na Aljašce se týká ženy, která nikdy předtím žádnou alergií netrpěla. Po naočkování v úterý se u ní projevil anafylaktický šok, který může skončit smrtí. Dotyčná měla deset minut potíže s dýcháním, objevila se u ní vyrážka a zrychlený tep. Symptomy se projevily během patnáctiminutového dozoru, který se doporučuje po aplikaci očkovací dávky. Žena byla převezena na pohotovost, teď je její stav stabilizovaný, ale je stále v nemocnici.

Případ na Aljašce se stal v nemocnici ve městě Juneau a zástupkyně tamního zdravotnického systému Anne Zinková doplnila, že všechna místa, kde se v tomto americkém státě očkuje, musejí být vybavena preparáty na zvládnutí alergické reakce. "Očekávali jsme, že se něco takového může stát, když se objevily zprávy o dvou případech anafylaktického šoku v Anglii u lidí, kteří dostali vakcínu firem Pfizer a BioNTech," řekla Zinková.

Podle amerického Úřadu pro kontrolu léčiv (FDA) budou lékaři muset sledovat alergické reakce u očkovaných. Ti, u nichž se už někdy projevila alergie po podání očkovací látky, by se v tomto případě očkováni měli vyhnout.

Polsko zavede na přelomu roku karanténu

Polsko zavede celostátní karanténu od 28. prosince do 17. ledna. Jak oznámil polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski, zavřít budou muset hotely, sjezdovky a nákupní centra s výjimkou obchodů se základními potřebami. Do desetidenní karantény také budou muset všichni lidé, kteří přicestují do Polska organizovanou dopravou.

Polské zdravotnictví se potýká s druhou vlnou pandemie koronaviru. Denní přírůstky nově potvrzených případů nákazy minulý měsíc dosáhly maxima přesahujícího přes 27 000 případů denně. Niedzielski varoval před třetí vlnou v novém roce. Vyzval také spoluobčany, aby zůstali opatrní.

I když pro vánoční svátky nebudou podle ministra zavedena žádná nová omezení, pro silvestrovskou noc se počítá se zákazem vycházení od sedmé hodiny večer 31. prosince do šesté ráno 1. ledna.

Zdroje: