Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

V chovu kachen na Pardubicku propukla ptačí chřipka. Utraceny budou tisíce opeřenců

V chovu kachen na Pardubicku propukla ptačí chřipka. Utraceny budou tisíce opeřenců
Ptačí chřipka decimuje chovy v Česku. | zdroj: Profimedia

V chovu kachen v Lipolticích na Pardubicku potvrdili veterináři o víkendu ptačí chřipku.

Chov patří společnosti Perena, která nahlásila úhyn 380 z 3500 chovaných kachen. Všechny zbývající kachny musí chovatel dát utratit.

„Zbývající drůbež v chovu bude utracena. Okolo ohniska budou vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření. V současné době se čeká na stanovení patogenity viru,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Choroba, která kosí chovy

Podle pardubické veterinární správy začne vybíjení chovu v pondělí.

Firma Perena se sídlem v Chlumci nad Cidlinou na Hradecku má haly s chovem kachen v Královéhradeckém, Středočeském a Pardubickém kraji. Je jednou z nejvýznamnějších kachních líhní v Evropě. Chovy má v několika krajích, ptačí chřipka se v nich vyskytla už loni na jaře.

Influenza drůbeže, nazývaná ptačí chřipka je virové onemocnění. Postihuje jak volně žijící ptáky, tak drůbež. Nemocná zvířata mají dýchací potíže, trpí ztrátou chuti a masivně hynou za jeden až dva dny.

Nemoc se přenáší zejména trusem. Lidé se mohou nakazit pouze kontaktem s infikovanými či uhynulými ptáky, jejich výkaly nebo peřím. Dosud podle veterinářů nebyl prokázaný přenos nákazy z člověka na člověka.

Ptačí chřipka se v chovech Pereny vyskytla loni na jaře. V březnu musela firma dát usmrtit 75 000 ptáků ze zařízení, kde chovala rodičovské kachny, které nesou vejce, z nichž se líhnou kachňata.

Koncem března pak ptačí chřipka zasáhla velkochov slepic v Kosičkách na Královéhradecku. Ačkoli byla nákaza zjištěna v chovu asi 63 000 mladých slepic, které ještě nesnášejí vejce, v jedné hale muselo být utraceno i dalších 111 500 nosnic, kde se nemoc neprokázala.

Zdroje: