Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Dobrodruh zahynul při pokusu převeslovat Atlantik

Dobrodruh zahynul při pokusu převeslovat Atlantik
Jean-Jacques Savin. Pětasedmdesátiletý muž, který se vysmíval stáří. | zdroj: Profimedia

Pětasedmdesátiletý Francouz Jean-Jacques Savin, který chtěl překonat Atlantik na veslici, během své plavby zahynul. Oznámil to v neděli jeho podpůrný tým, který s ním den předtím ztratil kontakt.

Tělo dobrodruha nalezla námořní hlídka v kabině jeho převráceného člunu poblíž Azorských ostrovů.

Savin v roce 2019 Atlantický oceán překonal v plavidle ve tvaru sudu vydaném napospas pouze větru a mořským proudům. Tentokrát se vydal na moře na veslici Audacieux.

profimedia-0655372877 savin2 Jean-Jacques Savin ve své veslici. | zdroj: Profimedia

„S velkým smutkem jsme se právě dozvěděli o smrti přítele Jeana-Jacquesa. Jeho tělo bylo nalezeno bez života v kabině Audacieux. Tentokrát byl oceán silnější než náš přítel, který tak miloval plachtění a moře,“ napsal podpůrný tým na facebooku.

Savin vyplul 1. ledna z jihu Portugalska a blížil se k azorskému městu Ponta Delgada, když s ním jeho skupina ztratila kontakt. Portugalská námořní hlídka spatřila převrácený Savinův člun u Azor a potápěč v kabině pod hladinou našel tělo.

Savin býval armádní výsadkář a později soukromý pilot. Své 75. narozeniny oslavil minulý týden a dal si na lodi husí játra a šampaňské.

Ve středu napsal na facebooku, že se potýká se silným větrem, kvůli němuž se trasa prodlouží o 900 kilometrů. Měl také potíže se solárním zařízením, ale chtěl ho opravit po zakotvení v přístavu města Ponta Delgada. „Buďte klidní, nejsem v nebezpečí,“ napsal.

V osmimetrovém člunu měl strávit tři měsíce a své veslařské dobrodružství označil za způsob, jak „se ve stáří smát“.

Zdroje: