Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

V Česku je stále přes 400 tisíc seniorů nechráněných proti covidu

V Česku je stále přes 400 tisíc seniorů nechráněných proti covidu
Vakcinaci nepodstoupit zhruba každý šestý člověk nad 60 let, zbývá jich asi 504 000 (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

V Česku žije přes 416 000 seniorů, kteří stále nejsou chránění proti covidu-19 očkováním nebo prodělanou nákazou. Od začátku září se ale jejich počty podařilo snížit o více než 12 000, nejvíc v Moravskoslezském kraji.

Nově se tam nechalo očkovat asi 2500 lidí nad 60 let, stále je tam ale nejvyšší podíl neočkovaných ze všech krajů. Starších lidí tam nepodstoupilo vakcinaci 18,8 procenta. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) k 25. září, které má ČTK k dispozici.

Vakcinaci nepodstoupit zhruba každý šestý člověk nad 60 let, zbývá jich asi 504 000. Jako více chráněné před nákazou a těžkým průběhem nemoci covid-19 počítá ÚZIS také asi 88 000 lidí v tomto věku, kteří nemoc už prodělali.

„Počet nechráněných seniorů tak v čase postupně klesá, nicméně stále jde o poměrně významnou kohortu, která může být v podzimních měsících snadno nakažena s rizikem těžkého průběhu nemoci,“ uvedl k tomu ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Postupně se snižuje i počet obcí, které mají menší než padesátiprocentní proočkovanost seniorů. Zatímco před týdnem jich bylo 19, k sobotě jich statistici evidují 15 v různých krajích.

„Problém s doočkováním seniorních skupin je zejména ve velmi malých a geograficky odlehlých sídlech,“ doplnil Dušek. Při pohledu na kompletní populaci starší 16 let se ukazuje nízká proočkovanost malých sídel v moravských krajích.

Data ÚZIS také ukazují, že asi 56 procent z přibližně 1,66 milionu lidí, kteří nemoc prodělali, je už zároveň očkováno alespoň jednou dávkou vakcíny. Nejvyšší podíl těchto lidí je na Vysočině (60 procent) a nejnižší v moravských krajích (asi 52 až 53 procent).

Proti nemoci covid-19 jsou lidé v Česku očkováni od konce loňského prosince. Za celou dobu zdravotníci podali téměř 11,78 milionu dávek vakcín a plně očkováno je přes 5,9 milionu lidí. Počty očkovaných několik týdnu ale klesají. Poslední srpnovou neděli bylo ještě očkováno přes 8000 lidí, minulou neděli méně než čtvrtina tohoto počtu. Od minulého pondělí zdravotníci začali aplikovat i posilující dávky očkování, dosud je má 2500 lidí. Nárok přitom má na konci září už 40 000 osob očkovaných druhou dávkou vakcíny před osmi měsíci.

Zdroje: