Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Další Mynářova kauza? Národní sportovní agentura zahájí novou kontrolu jeho dotací

Další Mynářova kauza? Národní sportovní agentura zahájí novou kontrolu jeho dotací
Mynář už dříve tvrdil, že stíhání považuje za nestandardní a ovlivněné tlakem médií | zdroj: David Malik - CNCenter A.S. / CNC / Profimedia

Národní sportovní agentura zahájí nové šetření dotací hradního kancléře Vratislava Mynáře. Jde o dotace ve výši 26 milionů korun.

Peníze před více než deseti lety získalo Mynářovo občanské sdružení Chřibák na výstavbu sportovní ubytovny. Serveru iROZHLAS.cz to potvrdil mluvčí agentury Jakub Večerka.

Kauzy dotací hradního kancléře se táhnou už několik let, jde o dva případy. Celkem získal Mynář 32 milionů korun - šest milionů na penzion v Osvětimanech a 26 milionů na stavbu sportovní ubytovny a fotbalového hřiště na Uherskohradišťsku. Úřady už dotace kontrolovaly několikrát. Kancléř dlouhodobě odmítá tvrzení, že spáchal trestný čin.

Sumu 26 milionů získalo Mynářovo sdružení Chřibák v letech 2007 a 2008 od ministerstva školství. To až v roce 2019 uznalo, že Mynář porušil jednu z podmínek udělení dotace a dostal téměř milionovou pokutu.

Reportéři ČT následně zjistili, že kancléř údajně porušil i další podmínky pro udělení dotace. Na to reagovala nevládní organizace Transparency International (TI), která loni v červenci na ministerstvo zaslala dva podněty. Další krok ale nastal až letos v červenci, kdy resort Deníku N řekl, že dotaci na výstavbu sportovního zázemí má kontrolovat Národní sportovní agentura.

„V srpnu jsme obdrželi z ministerstva školství spis. Kompletně jsme ho prostudovali a v září zahajujeme kontrolu,“ řekl serveru mluvčí sportovní agentury. Mynář serveru iROZHLAS.cz napsal, že se ke „směšným snahám o zviditelnění neziskové organizace Transparency International“ odmítá vyjadřovat.

Kvůli šestimilionové dotaci policie hradního kancléře obvinila z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Policisté stejně jako dříve kontrola dotačního úřadu tvrdí, že Mynář v žádosti neuvedl pravdivě, že stejný objekt už dříve dostal dotaci od ministerstva školství.

Mynář, který je jedním z nejbližších spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana, podal proti usnesení o zahájení stíhání stížnost. Dozorující státní zástupce ji ale zamítl. Mynář už dříve tvrdil, že stíhání považuje za nestandardní a ovlivněné tlakem médií.

Úřad Regionálního operačního programu (ROP) Střední Morava předal na začátku září Nejvyššímu státnímu zastupitelství návrh na podání správní žaloby kvůli vrácení šestimilionové dotace. Ministerstvo financí před časem rozhodlo, že Mynářova firma dotaci vracet nemusí.

Zdroje: