Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

V čele žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků je stále Renáta Kellnerová

V čele žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků je stále Renáta Kellnerová
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Na špici žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků, který sestavuje týdeník Euro, je s majetkem za 265 miliard korun opět Renáta Kellnerová, vdova po někdejším většinovém majiteli investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi. Týdeník, který dnes zveřejnil seznam 105 nejbohatších, umístil Kellnerovou do čela žebříčku i loni.

Petr Kellner zemřel 27. března 2021 při letecké nehodě v USA.

Stejně jako loni je na druhém místě žebříčku Eura realitní magnát Radovan Vítek. Na třetí místo se posunul majitel finanční skupiny KKCG Karel Komárek. Polepšil si i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který se letos dostal ze šesté na pátou příčku.

Majetek Renáty Kellnerové s rodinou činí podle Eura 265 miliard, což je meziročně o 15 miliard více. Vítek na druhém místě se podle týdeníku na Kellnerovou rychle dotahuje. Jeho majetek vzrostl z loňských 98 na 170 miliard. Přispěly k tomu akvizice firem Immofinanz a S IMMO, v nichž získala většinové podíly Vítkova CPI Property Group. Ještě výraznější nárůst majetku - z 80 na 155 miliard - zaznamenal Komárek, který se tak z loňského čtvrtého místa posunul na třetí. Společnost Allwyn Entertainment z Komárkovy skupiny KKCG se letos oficiálně stala provozovatelem prestižní Národní loterie ve Velké Británii.

Z loňského třetího místa klesl letos na čtvrté majitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský. I jeho majetek se ale meziročně zvýšil, a to o 11 miliard korun na 94 miliard.

Do první pětice nejbohatších se dostal bývalý premiér a předseda opozičního hnutí ANO Babiš. Dříve Babiš přímo vlastnil holding Agrofert, který v roce 2017 vložil kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Ve srovnání s loňskem si Babiš o jednu příčku polepšil, když zaznamenal nárůst majetku z 68 na 93 miliard. Agrofertu podle Eura pomohlo zlepšení hospodářských výsledků i to, že po letech stabilizace začal znovu expandovat. Holding v červnu oznámil, že podal závaznou nabídku na akvizici dusíkové divize rakouské chemičky Borealis za téměř 20 miliard korun.

Naprostá většina ze 105 nejbohatších Čechů a Slováků si podle žebříčku Eura meziročně polepšila. V součtu všichni k letošku zbohatli o 395 miliard korun, tedy o 23 procent, a jejich majetek dohromady činí zhruba 2,1 bilionu korun. Pomohlo jim podle týdeníku oživení ekonomiky po ukončení omezení kvůli pandemii nemoci covid-19, ale také úspěšné investice a expanze v zahraničí. 

Deset nejbohatších Čechů a Slováků z žebříčku časopisu Euro:

 

 

Majetek v mld. Kč

Meziroční změna v mld. Kč

Hlavní značka

1.

Renáta Kellnerová s rodinou

265

15

PPF

2.

Radovan Vítek

170

72

CPI

3.

Karel Komárek

155

75

KKCG, Allwyn

4.

Daniel Křetínský

94

11

EPH

5.

Andrej Babiš

93

25

Agrofert

6.

Patrik Tkáč

80

8

EPH, J&T

7.

Pavel Baudiš

60

4

Avast

8.

Pavel Tykač

55

19

Sev.en Energy

9.

Ivan Chrenko

52,5

8,5

HB Reavis

10.

Aleš Zavoral

47

8

Alza.cz

Zdroje:
ČTK, euro.cz