Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Úřady se smilovaly: Holub Joe není z Ameriky a bude ušetřen

Úřady se smilovaly: Holub Joe není z Ameriky a bude ušetřen
Joeův modrý kroužek je podle všeho podvrh | zdroj: www.youtube.com

Australské úřady nakonec ušetří závodního holuba, kterého podezřívaly, že pochází z více než 13 000 kilometrů vzdáleného Oregonu ve Spojených státech. Ukázalo se, že identifikační kroužek na noze ptáka je podvrh, a opeřenec tak z amerického kontinentu nepochází a nehrozí, že do izolované Austrálie zanese ptačí nemoci.

"Na základě vyšetřování úřad došel k závěru, že holub Joe je s největší pravděpodobností Australan, a nepředstavuje tak bezpečnostní riziko," oznámil australský úřad pro zemědělství, vodu a životní prostředí. Přezdívku pták získal podle zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena.

"Úřad se spokojil s tím, že kroužek na noze ptáka je podvrhem opravdového kroužku," píše se dál v prohlášení, ve kterém úředníci zároveň ujišťují, že proti holubovi dál nebudou zasahovat.

Holuba na svém dvorku našel obyvatel Melbourne, který si všiml diskutovaného kroužku. Při pátrání údajně zjistil, že se holub ztratil při závodě v západoamerickém Oregonu. Nezvyklý příběh holuba-cestovatele na sebe následně přilákal pozornost uživatelů sociálních sítí i australských úřadů.

V Austrálii, která je domovem mnoha jedinečných druhů fauny a flóry, panují přísné zákony pro dovoz živých zvířat. V roce 2015 například hrozilo utracení dvou jorkšírských teriérů, které do země přivezl americký herec Johnny Depp a jeho tehdejší manželka Amber Heardová. Psi nakonec byli ušetřeni, když je pár nechal neprodleně odvézt zpět do USA.

Zdroje: