Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Pfizer omezí dodávky vakcíny do Evropy

Pfizer omezí dodávky vakcíny do Evropy
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Farmaceutická firma Pfizer dočasně omezí dodávky své vakcíny proti nemoci covid-19 do Evropy, aby mohla pracovat na zvýšení výrobní kapacity z nynějších 1,3 miliardy na dvě miliardy dávek ročně. Ministři zdravotnictví skandinávských a pobaltských států odeslali Evropské komisi dopis, v němž dávají najevo znepokojení a požadují vysvětlení tohoto kroku. Šéfka komise Ursula von der Leyenová prohlásila, že objem nasmlouvaný pro první čtvrtletí firma doručí ve slíbeném období.

Opatření, která mají umožnit navýšení výroby v závodě v belgickém Puursu, "se přechodně projeví na dodávkách od konce ledna do začátku února", sdělil Pfizer. Evropská komise a členské státy EU byly výrobcem vakcíny informovány, že "nebude schopen plně dodržet slíbený objem dodávek v příštích třech či čtyřech týdnech". Opatření zasáhne všechny evropské země.

"Nejen, že to ovlivní časový plán očkování, ale také to sníží důvěryhodnost celého procesu," uvedli v reakci ministři zdravotnictví šesti unijních zemí (Dánska, Švédska, Finska, Litvy, Lotyšska a Estonska) v dopise Evropské komisi. Dodali, že jejich vlády podporují společnou očkovací kampaň EU, sedmadvacítka se však musí vyvarovat jakýchkoli zdržení.

Pfizer a mohučská firma BioNTech ve společném prohlášení uvedly, že od týdne počínajícího 25. lednem se vrátí k "původnímu" harmonogramu dodávek do EU a od 15. února budou dodávky zase navýšeny tak, aby mohlo být v prvním čtvrtletí dodáno přislíbené množství vakcíny a ve druhém čtvrtletí pak "mnohem více".

Komise již na přelomu roku čelila výtkám od některých politiků za to, že podle nich zajistila malé množství vakcíny právě od společností Pfizer a BioNTech, která byla jako první schválena pro použití v EU. Unijní exekutiva kritiku odmítala s tím, že problém spočívá v nedostatečné výrobní kapacitě firem. Zároveň však EK z dosavadních 300 milionů dávek rozšířila kontrakt s americkou a německou firmou na dvojnásobek. Společnosti se pak kvůli zvýšenému zájmu rozhodly navýšit kapacitu výroby.

EU má smlouvy se šesti firmami na celkový objem 2,3 miliardy dávek, které mohou být k dispozici pro 450 milionů obyvatel členských zemí.

Zdroje: