Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 19°C Oblačno

Aktualizováno: Třetí výzva programu COVID nájemné se spustí 22. ledna

Aktualizováno: Třetí výzva programu COVID nájemné se spustí 22. ledna
Vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček | zdroj: Úřad vlády ČR

Podnikatelé zasažení v souvislosti s pandemií koronaviru budou moci žádat o příspěvek na komerční nájem za čtvrté čtvrtletí od 22. ledna. Třetí výzva programu tak plynule naváže na druhou, která skončí 21. ledna.

I za říjen, listopad, prosinec bude podpora činit 50 procent, na pomoc jsou vyčleněny tři miliardy korun. Zahrnuty do programu budou také otevřené provozy s propadem tržeb za čtvrtý kvartál alespoň 66 procent. Posuzovat se nebude spřízněnost osob, nájemce a pronajímatel ale nesmí být totožná osoba, řekl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) žádost ve třetí výzvě pro úspěšné žadatele z předchozí výzvy zjednodušilo. On-line informační systém resortu mu nabídne automatický import jeho uživatelských údajů i dat ke všem jeho provozovnám. Takto by se podání žádosti mělo výrazně zrychlit. Čestné prohlášení pronajímatele už nemusí mít úředně ověřený podpis.

Úředníci nebudou posuzovat tzv. spřízněnost osob, osoby blízké, osoby ovládající a ovládané, jednání ve shodě, podstatný vliv ani konsolidační celek. Žádat budou moci i otevřené provozy s výrazným propadem tržeb jako prádelny, čistírny, květinářství, optiky nebo prodejny s potřebami pro zvířata.

Ve druhé výzvě COVID nájemné za třetí čtvrtletí MPO podle Havlíčka eviduje asi 40 000 žádostí, u třetí výzvy se podle něj počítá s ještě vyšším zájmem. Sečte-li se podle Havlíčka pomoc z druhé výzvy, do které spadalo období červenec, srpen, září, kdy byly provozy otevřené, a třetí výzvy, je zřejmé, že za období uzavření získají podnikatelé od státu plnou náhradu nájemného, uvedl.

Pomoc COVID gastro uzavřené provozy se bude počítat od 9. října

Program COVID gastro uzavřené provozovny se bude vztahovat na období od 9. října do 10. ledna, řekl dále Havlíček. Původně byl avizován začátek podpory od 14. října, kdy musely zavřít stravovací zařízení. Fitness centrům, posilovnám nebo vnitřním bazénům byl provoz zakázán už od 9. října.

MPO začne přijímat žádosti do programu od pondělí v 09:00, žádosti bude možné podávat do 1. března. Všechny provozovny uzavřené kvůli pandemii koronaviru budou mít nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den. Pomoc bude moci být čerpána i na spolupracující osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Každému provozu bude započítáno tolik dní, kolik musel mít zavřeno.

Dotace bude proplácena na náklady a výdaje na provoz a udržení podnikání, tedy na osobní náklady, náklady na materiál, leasing, odpisy, daně a poplatky či splátky úvěrů vzniklé od 1. února loňského roku do letošního 10. ledna. Více informací podnikatelé najdou na webu MPO.

Zájem o čerpání z tohoto dotačního titulu bude mít podle Havlíčka zhruba 100 000 podnikatelů.

Podnikatelé si mohou na kalkulačce MPO spočítat COVID podporu

Podnikatelé si mohou na on-line kalkulačce  MPO spočítat měsíční podporu, kterou jim stát v souvislosti s pandemií a vládními opatřeními poskytne. Kromě toho resort spustil web 1212.mpo.cz, kde podnikatelé najdou všechny programy vyhlášené v souvislosti s koronavirovou krizí.

Při přípravě kalkulačky se MPO podle ředitele odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Pavla Vinklera zaměřilo zejména na nejmenší podnikatele a živnostníky. Spočítat v ní lze podporu například z programů COVID nájemné, ošetřovné pro OSVČ, zahrnout lze kompenzační bonus pro živnostníky nebo nový program COVID gastro uzavřené provozovny. Nelze v ní spočítat pomoc například z programů COVID bus, COVID kultura nebo COVID podpora cestovního ruchu. Podle Havlíčka by kalkulačka mohla být užitečná kromě podnikatelů i pro novináře, aby si mohli udělat představu o výši státní pomoci.

Díky novému webu nebudou muset už podnikatelé řešit, který program spadá pod které ministerstvo, s čímž měli v minulosti podle MPO problém. Všechny dotační tituly najdou na jednom místě se základním popisem, pokud budou chtít znát víc informací, z webu budou přesměrováni na příslušné portály.

Podle Havlíčka bylo v souvislosti s pandemií vypsáno 12 hlavních programů COVID, nepočítá do nich záruční programy, MPO spravuje polovinu. 

Zdroje: