Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Ukrajinský parlament schválil zákon, který má omezit vliv oligarchů

Ukrajinský parlament schválil zákon, který má omezit vliv oligarchů
Zákon navrhl prezident Volodymyr Zelenskyj se záměrem omezit vliv oligarchů v zemi | zdroj: Profimedia

Ukrajinský parlament dnes schválil zákon, který navrhl prezident Volodymyr Zelenskyj se záměrem omezit vliv oligarchů v zemi.

Podle názoru Zelenského spolupracovníků může být silný odpor proti tomuto chystanému právnímu předpisu v pozadí středečního nezdařeného vražedného útoku na hlavního poradce Zelenského Serheje Šefyra.

Podle agentury Unian ve 450členné Nejvyšší radě dnes zákon při závěrečném hlasování podpořilo 279 z 379 přítomných poslanců. Normativní akt byl přitom schválen ve zkráceném řízení, což vyvolalo bouřlivý nesouhlas opozičních poslanců, z nichž někteří ve snaze hlasování znemožnit zablokovali předsednickou tribunu sněmovny, napsal zpravodajský web Ukrajinska pravda.

Nový právní předpis vymezuje pojem „oligarcha“ jako osobu s významnou ekonomickou a politickou váhou ve veřejném životě, s jejímž nadměrným vlivem je spojené ohrožení národní bezpečnosti. Takto označeným lidem, bude zakázáno financovat politické strany nebo se podílet na privatizaci majetku.

Za oligarchu bude považována fyzická osoba, která odpovídá minimálně třem ze čtyř zákonem stanovených kritérií: účastní se politického života, může ovlivňovat média, vlastní významný podíl v monopolní společnosti, její majetek přesahuje miliontý násobek životního minima stanoveného pro daný rok.

Podle ukrajinských médií by se podle těchto kritérií mohlo na seznam dostat deset nebo více nejbohatších Ukrajinců. K omezení moci oligarchů se Zelenskyj zavázal, když v roce 2019 nastupoval do prezidentského úřadu, zatím se ale s tímto úkolem vypořádával jen s obtížemi.

Ve středu neznámý útočník ostřeloval nedaleko Kyjeva automobil, v němž jel Serhij Šefir. Poradce Zelenského výstřely nezasáhly, nicméně vážně zranily jeho řidiče. Kyjevský oblastní prokurátor Oleksij Chomenko uvedl, že vyšetřovacích verzí události je několik, o jaké jde, ale neupřesnil. Média zmiňují mimo jiné možnou ruku oligarchů, jimž Zelenskyj vyhlásil boj, anebo Ruska. Moskva důrazně odmítla, že by s touto událostí měla cokoli společného.

Zdroje: