Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Zelenskyj připustil možnost úplné války s Ruskem. „Byla by to ale největší chyba,“ dodal

Zelenskyj připustil možnost úplné války s Ruskem. „Byla by to ale největší chyba,“ dodal
Zelenskyj dnes řekl, že by se chtěl sejít s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Setkání by však podle něj muselo být „věcné, nikoli jen deklarativní“ | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj připouští možnost úplné války s Ruskem, nicméně by to podle něj byla největší chyba.

Podle agentury TASS to dnes mimo jiné řekl v průběhu diskuse fóra YES Brainstorming. Kreml podle mluvčího ruského prezidenta Vladimira Putina takové vyjádření považuje za politováníhodné.

Na otázku moderátora týkající se možnosti vypuknutí naprosté války s Ruskem Zelenskyj podle ruské státní tiskové agentury odpověděl: „Ano, může se to stát.“ Hned však také dal najevo, že by to považoval za chybnou variantu vývoje. „Potom už nikdy nebude existovat sousedství Ruska, Ukrajiny a Běloruska,“ poznamenal.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov v reakci označil úvahy o možnosti války mezi Ruskem a Ukrajinou za apokalyptické a Kreml by se jimi nechtěl zabývat. „Nechtěli bychom se oddávat žádným apokalyptickým očekáváním,“ citoval mluvčího TASS.

Podle ukrajinského prezidenta se Ukrajinci a Rusové stali nepřáteli, vznikla mezi nimi velká propast. Zelenskyj podle svých slov neví, jak překonat tuto situaci, ale doufá, že časem se vztahy přece jen zlepší. Nicméně naději, že „zvítězí dobro“ spojil s tím, že „vše se vrátí zpět - území, lidé a pravděpodobně i vztahy“.

Vztahy na bodu mrazu

Vztahy obou zemí klesly postupně na bod mrazu po svržení proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče na jaře 2014. Rusko reagovalo okupací a anexí Krymského poloostrova, kterou Kyjev ani převážná většina mezinárodního společenství neuznává.

Moskva také podpořila proruské separatisty na východě Ukrajiny, kde si boje dosud vyžádaly na 13 000 mrtvých. Rusko tvrdí, že separatisty nevyzbrojuje, přestože četné důkazy svědčí o opaku.

Zelenskyj dnes rovněž řekl, že by se chtěl sejít s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Setkání by však podle něj muselo být „věcné, nikoli jen deklarativní“.

Ukrajinský prezident také dal najevo přesvědčení, že „pokud jde o úroveň naší armády a úroveň našich specialistů“, je Ukrajina připravená stát se členem Severoatlantické aliance, a že NATO Ukrajinu potřebuje. „Neprosíme. Říkáme, že se nám zdá, že nás NATO potřebuje, zdá se nám, že bez Ukrajiny nebude silná Evropská unie,“ prohlásil Zelenskyj.

Připustil přitom, že při nedávné návštěvě ve Washingtonu nedostal přímou odpověď ohledně stanoviska Spojených států ke vstupu Ukrajiny do NATO. Nicméně je přesvědčený, že se Kyjev může na Američany spolehnout. „Můžeme se na USA spolehnout, protože naše vztahy jsou na jiné úrovni,“ řekl Zelenskyj.

Zdroje: