Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Ukrajinci postoupili na hranici s Ruskem. Video ukazuje, jak strhli ruskou vlajku a spustili závoru

Ukrajinci postoupili na hranici s Ruskem. Video ukazuje, jak strhli ruskou vlajku a spustili závoru
Ukrajinští vojáci na obrněném transportéru. | zdroj: Profimedia

Ukrajinské jednotky během své protiofenzivy dorazily v neděli v severní části Charkovské oblasti na několika místech až k hranici s Ruskem.

Dokládá to několik videí. Tady je jedno z nich, které na svém twitterovém účtu vyvěsil zpravodajský web Nexta:

Tisková agentura Unian informuje o obsazení hraničního přechodu Hoptivka vojáky ze 130. praporu ukrajinské teritoriální obrany.

Na dalším videozáznamu, který umístil na twitter zpravodajský server Kyiv Post, je ukrajinský voják u cedule oznamující státní hranici.

V neděli, kdy uplynulo 200 dnů od začátku ruské invaze, oznámil náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj, že ukrajinské jednotky od začátku září získaly víc než 3000 kilometrů čtverečních území na severovýchodě Ukrajiny.

Izjum zase ukrajinský

Prezident Volodymyr Zelenskyj zase sdělil, že ukrajinská armáda dobyla zpět město Izjum na východě Ukrajiny. Před ruskou invazí v něm žilo téměř 50 000 lidí.

Analytici amerického Institutu pro studium války (ISW) označili ztrátu Izjumu za největší porážku Ruska na Ukrajině od doby, kdy na konci března vzdalo plán dobýt Kyjev. Upozornili, že Ukrajinci v některých oblastech postoupili až o 70 kilometrů do Ruskem ovládaného území.

Experti z ISW nicméně brzdí optimismus. Upozorňují, že postup v Charkovské oblastí neznamená zásadní obrat v konfliktu. Odhalil však ruské slabiny a naznačil, že Rusové si invazí na Ukrajinu ukrojili příliš velké sousto.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu tvrdilo, že „přeskupuje“ svá vojska a přesouvá je od měst v Charkovské oblasti směrem na východ a na jih k ukrajinskému Donbasu.

Ruskou odvetou za ofenzivu jsou raketové útoky na kritickou infrastrukturu, které způsobily rozsáhlé výpadky elektřiny. Úplný výpadek proudu nastal v Charkovské a Doněcké oblasti, bez elektřiny jsou také části Záporožské, Dněpropetrovské a Sumské oblasti.

Zdroje:
UNIAN, NEXTA, ISW, Kyiv Post