Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Ukrajinci popisují ruský ústup citátem ze Švejka

Ukrajinci popisují ruský ústup citátem ze Švejka
Snímek opuštěných ruských obrněnců BTR-80 v obci Balaklija, severozápadně od Charkova. | zdroj: Profimedia

Ukrajinské ministerstvo obrany se sarkasmem reaguje na ruský výklad dění na severu Ukrajiny. Vypůjčilo si k tomu citát z Osudů dobrého vojáka Švejka od Jaroslava Haška.

Ústup ruských jednotek z charkovské oblasti popisuje ministerstvo na svém twitterovém účtu výrokem: „…odchod našich vojsk, který jest fakticky jen přesunutím, vykládají si mnozí zcela jinak, než jak toho vyžaduje naprostá chladnokrevnost ve válce.“

Tento citát podkresluje ukrajinská statistika ruských ztrát od 24. února, kdy invaze začala.

Ukrajinské ministerstvo tímto způsobem reagovalo na prohlášení mluvčího ruského ministerstva obrany. Igor Konašenkov informoval o stahování ruských vojsk od Balakliji a Izjumu v charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny a popsal ho takto:

„Za účelem dosažení ohlášených cílů speciální vojenské operace osvobozování Donbasu bylo přijato rozhodnutí o přeskupení ruských vojsk v okolí Balakliji a Izjumu, aby mohla být posílena vojska v oblasti Doněcku.“

V dalším snímku ukrajinské ministerstvo předvádí formou grotesky „přeskupení“ ruského tanku. Jeho divokou jízdu zastavuje „proukrajinský“ strom.

Sarkasmus na twitterovém účtu čiší také z dalších příspěvků. Na následujícím prohlašují Ukrajinci za největšího dodavatele vojenského vybavení Rusko. Dokládají to záběry opuštěných tanků i dalších bojeschopných obrněných vozidel ruské armády západně a severně od Charkova.

Zdroje:
Twitter, @DefenceU