Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Ukrajinci nemají jinou alternativu, než bojovat a vyhrát, řekl Zelenskyj

Ukrajinci nemají jinou alternativu, než bojovat a vyhrát, řekl Zelenskyj
Zelenskyj oznámil, že v pondělí večer podepsal dekret, kterým udělil státní vyznamenání 161 vojákům ozbrojených sil Ukrajiny; 42 z nich ho dostalo posmrtně | zdroj: Profimedia

Ukrajinci nemají jinou alternativu, než bojovat a vyhrát, řekl v pravidelném nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Nejhorší situace je podle něj v těchto dnech na Donbasu a nadcházející týdny války budou těžké. Rusové se snaží zničit co nejvíce lidských životů a infrastruktury, řekl Zelenskyj po třech měsících od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

„Celkem od 24. února ruská armáda provedla na Ukrajinu 1474 raketových úderů, přičemž použila 2275 různých střel. Naprostá většina z nich mířila na civilní objekty. Za necelé tři měsíce došlo k více než 3000 náletů ruských letadel a vrtulníků,“ řekl Zelenskyj a zopakoval svůj požadavek na další dodávky zbraní od spojenců.

Hlavním terčem ruských úderů jsou obce Bachmut v Doněcké oblasti a Popasna a Severodoněck v Luhanské oblasti. „Nikdo nezničil Donbas tak, jak to nyní dělá ruská armáda,“ zdůraznil prezident.

Zelenskyj také oznámil, že v pondělí večer podepsal dekret, kterým udělil státní vyznamenání 161 vojákům ozbrojených sil Ukrajiny; 42 z nich ho dostalo posmrtně.

Ukrajinská první dáma Olena Zelenská v pondělí představila národní program psychologické pomoci pro lidi zasažené válkou. Na programu se bude podílet Světová zdravotnická organizace (WHO), informovala o tom stanice CNN.

Zdroje: