Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Johnson hovořil se Zelenským o ruské blokádě Oděsy a humanitární pomoci Ukrajině

Johnson hovořil se Zelenským o ruské blokádě Oděsy a humanitární pomoci Ukrajině
Johnson se se Zelenským podle prohlášení shodl na tom, že je zapotřebí, aby mezinárodní společenství zůstalo jednotné „v odsuzování Putinova barbarství“ | zdroj: Profimedia

Britský premiér Boris Johnson dnes telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským o blokádě ukrajinského přístavního města Oděsa vojsky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Johnson a Zelenskyj mluvili také o potřebě zvýšit objem potravinové a jiné humanitární pomoci Ukrajině. S odkazem na mluvčího britského předsedy vlády o tom informuje agentura Reuters.

„Lídři jednali o Putinově ohavné blokádě Oděsy, největšího ukrajinského námořního přístavu,“ uvedla Downing Street v prohlášení.

Podle textu se Johnson rozhodl znásobit „úsilí v poskytování životně důležité potravinové a humanitární pomoci obyvatelům Ukrajiny a zajistit, aby země byla schopna vyvážet do zbytku světa“.

Johnson se se Zelenským podle prohlášení shodl na tom, že je zapotřebí, aby mezinárodní společenství zůstalo jednotné „v odsuzování Putinova barbarství“.

Britský premiér zároveň ukrajinskému prezidentovi řekl, že „každá země má povinnost pomoci Ukrajině v jejím boji za svobodu, a to jak nyní, tak v dlouhodobém horizontu“.

Zdroje: