Dnes je pondělí 6. května 2024., Svátek má Radoslav
Počasí dnes 10°C Oblačno

Aktualizováno: Zelenskyj žádá otevření ukrajinských přístavů, aby se předešlo potravinové krizi

Aktualizováno: Zelenskyj žádá otevření ukrajinských přístavů, aby se předešlo potravinové krizi
„Nikdy nezapomeneme na naše předky bojující ve druhé světové válce, která si vyžádala životy více než osmi milionů Ukrajinců. A velmi brzy bude Ukrajina slavit dva Dny vítězství,“ řekl Zelenskyj | zdroj: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval k okamžitému otevření ukrajinských přístavů, které blokují ruská vojska.

(AKTUALIZOVÁNO, 17:59) Ukrajinský prezident upozornil, že současná situace může vyvolat potravinovou krizi ve světě. Napsal o tom na sociální síti Telegram po jednání s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, který přicestoval do ukrajinského přístavního města Oděsa.

„Je důležité předejít potravinové krizi ve světě, která hrozí kvůli agresivnímu jednání Ruska. Musejí být přijata okamžitá opatření pro odblokování ukrajinských přístavů, aby mohla být vyvážena pšenice,“ sdělil Zelenskyj.

V pátek zástupce Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) podle agentury Reuters uvedl, že na Ukrajině uvázlo kvůli blokádě černomořských přístavů včetně Mariupolu a problémům s infrastrukturou téměř 25 milionů tun obilí.

Zelenskyj podle agentury AFP při jednání s Michelem podtrhl, že Ukrajina dodává obilí 400 milionům lidí na planetě a že blokáda vývozu obilí již vedla ve světě ke zvýšení cen potravin. Podle nejmenovaného evropského činitele, na něhož se AFP odvolává, Michel během své návštěvy Oděsy konstatoval „dopad ruské války na globální dodavatelské řetězce“ a podotkl, že kvůli blokádě Černého moře leží „mnoho tun“ obilí v oděském přístavu.

Ukrajina byla podle údajů Mezinárodní rady pro obiloviny v loňské sezóně čtvrtým největším světovým vývozcem kukuřice a šestým vývozcem pšenice. Blokování obilí se považuje za jednu z příčin vysokých cen potravin, které v březnu podle FAO v důsledku ruské invaze na Ukrajinu dosáhly rekordního maxima, než v dubnu mírně polevily.

Michel se podle AFP vydal do Oděsy bez ohlášení. Zelenskyj, který s ním mluvil prostřednictvím videokonference, mu podle prohlášení své kanceláře poděkoval za odvahu. Jednání Michela s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem v Oděse přerušilo ruské ostřelování a oba politici se museli uchýlit do krytu.

(AKTUALIZOVÁNO, 13:24) Pro ruskou invazi na Ukrajinu neexistuje žádný rozumný důvod, je to jen projev bolestně imperiálních ambic Kremlu, uvedl dnes v reakci na proslov ruského prezidenta Vladimira Putina poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Další z poradců Kyjeva Oleksij Arestovyč Putina podle agentury Unian nazval „starým, nemocným a k smrti vyděšeným mužíčkem“.

Putin dnes v projevu na moskevské přehlídce k výročí konce druhé světové války ruský vpád na Ukrajinu označil za jediné správné rozhodnutí. NATO podle něj připravovalo u ruských hranic vojenskou infrastrukturu a Rusku tím hrozila bezprostřední hrozba. Moskva prý proto musela zasadit preventivní úder.

„Znovu si to řekněme. Země NATO neměly v úmyslu na Rusko zaútočit. Ukrajina neplánovala napadnout Krym. Ruští vojáci umírají -ne při obraně země, ale při pokusu o okupaci jiné. Pro tuto válku neexistují rozumné důvody, jen zvrácené ruské imperiální ambice,“ napsal Podoljak na twitteru.

Arestovyč na facebooku uvedl, že při poslechu takového projevu je třeba číst mezi řádky a Putinovi předpověděl brzký konec. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátce před Putinovým projevem na Rudém náměstí promluvil k Ukrajincům ve videu, ve kterém uvedl, že Ukrajina válku s Ruskem vyhraje.

(10:41, původní zpráva) Ukrajina bojuje za nové vítězství a válku s Ruskem vyhraje, řekl dnes v Kyjevě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti oslav vítězství nad nacistickým Německem ve druhé světové válce. Prezident Ukrajince v poselství ale také upozornil, že cesta k porážce Ruska bude obtížná. „Vyhráli jsme tehdy, vyhrajeme i teď,“ řekl podle agentury Unian Zelenskyj v projevu.

Ukrajina čelí od 24. února ruské ozbrojené agresi, ruská armáda se nyní snaží postupovat především na východě země.

Zelenskyj popřál ke dni vítězství Ukrajincům ve videu zveřejněném na telegramu, na kterém prochází hlavní kyjevskou třídou. Ulice je až na barikády prázdná.

„Bojujeme za svobodu našich dětí, a proto vyhrajeme. Nikdy nezapomeneme na naše předky bojující ve druhé světové válce, která si vyžádala životy více než osmi milionů Ukrajinců. A velmi brzy bude Ukrajina slavit dva Dny vítězství,“ řekl Zelenskyj s tím, že slavnostní průvod brzy projde i středem Kyjeva. 

Výročí vítězství Sovětského svazu ve druhé světové válce si dnes připomíná při přehlídce v Moskvě a za přítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina i Rusko. Kreml dříve odmítl úvahy, že by oslavy byly nevhodné vzhledem k pokračující ruské válce proti Ukrajině.

Zdroje: