Dnes je pátek 17. května 2024., Svátek má Aneta
Počasí dnes 15°C Slabý déšť

Pavel podepsal zákonné parametry dostupného nájemního bydlení

Pavel podepsal zákonné parametry dostupného nájemního bydlení
Podle zprávy nejvyšší počty domácností v bytové nouzi jsou v největších městech, tedy v Praze, Brně a Ostravě (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Zákonné vymezení toho, co lze považovat za dostupné nájemní bydlení, obsahuje novela o Státním fondu podpory investic (SFPI), kterou podepsal prezident Petr Pavel. Oznámil to dnes odbor komunikace Hradu. Fond bude moci financovat vznik nájemních bytů s nižším než tržním nájemným. Novela má také zjednodušit podpory z fondu a rozšířit okruh oblastí, v nichž bude možné peníze z fondu využívat.

Nájemníci v dostupném bydlení budou mít podle novely nájemní smlouvu zpravidla až na dva roky s možností prodloužení na dobu určitou. Dostupné nájemné by zprvu nemělo převýšit 90 procent místně obvyklého nájemného. Podle kritiků by takto stanovené nájemné nepředstavovalo dostupné bydlení.

V dostupném bydlení poskytovaným například státem, kraji a obcemi nemá nájemné v prvním roce přesáhnout částku vypočtenou z nákladů spojených s výstavbou nebo pořízením a provozem dostupného nájemního bytu. Zároveň bude muset být nižší než srovnatelné obvyklé místní nájemné. V dalších letech se dostupné nájemné může zvyšovat o inflaci, ale nejvýše o čtyři procenta ročně. Cenové mapy nájemného by zpracovávalo ministerstvo financí. Podle kritiků rozdíl mezi možnou výší nájmů znevýhodňuje soukromé poskytovatele dostupného bydlení vůči poskytovatelům veřejným a může být v rozporu s Listinou práv a svobod.

Na dostupné bydlení by mohly dosáhnout domácnosti bez vlastního bydlení do určité výše čistého příjmu, oběti domácího násilí nebo lidé v takzvaných preferovaných profesích. Patří k ním zdravotníci, učitelé, policisté, záchranáři a pracovníci v sociálních službách.

Stát bude moci poskytnout podporu sektoru dostupného nájemního bydlení do roku 2030 ve výši až 12 miliard korun. První tři roky bude zajištěné financování z Národního plánu obnovy. Letos ministerstvo pro místní rozvoj počítá s poskytnutím dvou miliard korun.

Současný zákon o SFPI podle zdůvodnění vládní novely nevymezuje všechny aktivity, které jsou nutné k naplnění poslání fondu, například financování investiční přípravy projektů. Jednodušší nastavení je podle důvodové zprávy důležité pro podporu investic, které povedou k růstu hrubého domácího produktu. Mezi příjmy fondu mají nově patřit prostředky z návratné finanční výpomoci.

Zdroje: