Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Ukrajina se může spolehnout na další podporu od EU, řekl Michel

Ukrajina se může spolehnout na další podporu od EU, řekl Michel
„EU bude pokračovat ve finanční, hospodářské, humanitární a politické podpoře Ukrajiny,“ ujistil Michel | zdroj: Profimedia

Ukrajina, která přes čtyři měsíce vzdoruje ruské invazi, se může spolehnout na další masivní podporu ze strany Evropské unie, řekl předseda Evropské rady Charles Michel.

Michel to prohlásil na tiskové konferenci před začátkem třídenního summitu velkých světových ekonomik G7. Skupinu G7 tvoří Británie, Francie, Spojené státy, Kanada, Německo, Japonsko a Itálie, schůzek se tradičně účastní i zástupci Evropské unie.

„Od prvního dne jsme se postavili na stranu Ukrajiny,“ řekl Michel, který připomněl, že Evropská unie už vůči Rusku přijala šest balíků masivních sankcí. „EU bude pokračovat ve finanční, hospodářské, humanitární a politické podpoře Ukrajiny,“ ujistil Michel.

„Také jsem vyčlenili dvě miliardy eur (49,5 miliardy Kč) na vojenské vybavení, ale Ukrajina potřebuje více. A my jsme připraveni jí více poskytnout. Více vojenské podpory, více finanční pomoci, více politické podpory. Jsme také připraveni podpořit obnovu Ukrajiny,“ prohlásil Michel.

Summit Evropské unie, který se ve čtvrtek a v pátek konal v Bruselu, schválil Ukrajině a Moldavsku status kandidáta na unijní členství. „Byl to historický moment pro Ukrajinu a Evropu,“ řekl Michel. Uvedl, že unie je připravena odsouhlasit také kandidaturu Bosny a Hercegoviny či Gruzie, jakmile tyto země splní potřebné podmínky.

Michel rovněž zmínil, že tématy začínajícího summitu G7 v bavorském alpském zámku Elmau budou i další dopady ruské invaze na Ukrajinu, zejména pak zajištění potravinové bezpečnosti.

„EU podporuje zajištění námořních tras pro vývoz ukrajinského obilí,“ řekl šéf Evropské rady. Obilí nyní Ukrajina s pomocí Západu vyváží po železnici, což je kapacitně nedostačující. Námořní doprava nyní není možná, neboť ruské námořnictvo zablokovalo ukrajinské přístavy.

Důležité budou podle Michela i debaty o ochraně klimatu, což je pro unii rovněž klíčové téma. Německý kancléř Olaf Scholz, který vrcholnou schůzku v Elmau hostí, chce, aby se skupina G7 stala jádrem zemí, které udávají tón celosvětové ochraně klimatu.

Zdroje: