Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Ukrajina po úniku amerických dokumentů mění plány bojových operací

Ukrajina po úniku amerických dokumentů mění plány bojových operací
Ukrajinské tanky v oblasti Bachmutu na východě země. | zdroj: Profimedia

Ukrajina byla kvůli rozsáhlému úniku amerických vojenských dokumentů nucena změnit své bojové plány. Oznámila to v noci na pondělí stanice CNN.

CNN se odvolává na zdroj v administrativě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Utajované dokumenty o dodávkách zbraní a vojenských operacích na Ukrajině se objevily minulý týden na sociálních sítích. Ukrajinská vláda tvrdí, že obsahují smyšlené údaje a podle vojenských analytiků mohly být upraveny pro dezinformační účely. Některé části dokumentů jsou ale podle odborníků autentické.

Americké ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že posuzuje dopad, který by mohl mít únik tajných amerických vojenských dokumentů na bezpečnost Spojených států a na jejich spojence a partnery.

Dokumenty podle CNN odhalují klíčové slabiny Ukrajiny spojené s výzbrojí a protivzdušnou obranou, ale také velikost a připravenost praporů v kritické fázi války, kdy se ukrajinské jednotky připravují na zahájení protiofenzívy proti Rusům. Únik nastal v době, kdy USA a Ukrajina navázaly důvěrnější vztahy ohledně sdílení zpravodajských informací, připomíná CNN.

Úniky odhalují rozsah amerických odposlechů

Ukrajinští představitelé na začátku války váhali se sdílením svých bojových plánů se Spojenými státy, protože se úniku informací obávali. Výměna zpravodajských informací mezi Kyjevem a Washingtonem se nicméně loni na podzim značně uvolnila a obě země úzce spolupracovaly na variantách ukrajinské ofenzivy.

Odhalení utajovaných dokumentů Pentagonu poskytly vzácný pohled na to, jak USA špehují spojence i nepřátele.

Některé z dokumentů, které jsou podle amerických představitelů autentické, odhalují rozsah amerického odposlouchávání klíčových spojenců - kromě Ukrajiny též Izraele či Jižní Koreje. Jiné dokládají míru, do jaké se Spojeným státům podařilo proniknout do struktur ruského ministerstva obrany a ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny.

Zdroje: