Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Biden se chystá znovu kandidovat na prezidenta. V 81 letech!

Biden se chystá znovu kandidovat na prezidenta. V 81 letech!
Joe Biden, nejstarší ze 46 amerických prezidentů. | zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden plánuje, že bude příští rok obhajovat nejvyšší úřad. S definitivním oznámením kandidatury ale chce ještě počkat.

Biden to v neděli řekl zpravodaji americké stanice NBC.

V primárkách Demokratické strany by prezident nyní čelil Robertu Kennedymu, synovci bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho, a spisovatelce Marianne Williamsonové. V samotné prezidentské volbě by se pak mohl opět utkat s nyní trestně stíhaným exprezidentem Donaldem Trumpem, který se uchází o nominaci Republikánské strany.

Amerika, země ‚pro starý‘?

„Mám v plánu kandidovat... nejsme ale ještě připraveni to oznámit,“ řekl 46. americký prezident v rozhovoru s reportérem stanice NBC. Už dříve Biden sdělil, že by se v případě kandidatury o funkci znovu ucházel v tandemu s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, připomněla agentura Reuters.

Kandidáti na amerického prezidenta musejí před samotnou volbou, která je naplánovaná na začátek listopadu 2024, soupeřit o přízeň spolustraníků v primárních volbách. Demokraté však v průzkumech veřejného mínění dávají najevo, že si nepřejí, aby nyní už 80letý Biden kandidoval znovu.

Biden je nejstarším americkým prezidentem. Pokud by volby v příštím roce vyhrál, začal by druhý termín v 82 letech a Bílý dům opouštěl v 86 letech. Do doby, než do Bílého domu nastoupil, byl nejstarším z amerických prezidentů Ronald Reagan. Tento republikán dal sídlu amerických prezidentů sbohem v 77 letech.

Trump je jen o necelé čtyři roky mladší než Biden.

Zdroje: