Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Oblačno

Aktualizováno: Macron a von der Leyenová v Číně: Doufají, že Peking pomůže k míru na Ukrajině

Aktualizováno: Macron a von der Leyenová v Číně: Doufají, že Peking pomůže k míru na Ukrajině
Si Ťin-pching a Emmanuel Macron | zdroj: Profimedia

Francouzský prezident Emmanuel Macron na dnešní schůzce se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem v Pekingu vyjádřil přesvědčení, že Čína dokáže Rusko „přivést k rozumu“ ohledně války na Ukrajině a přiměje zainteresované strany zasednout k jednacímu stolu.

„Ruská agrese na Ukrajině zasadila ránu (mezinárodní) stabilitě,“ řekl Macron na schůzce se Siem. „Vím, že se na vás mohu spolehnout, že přivedete Rusko k rozumu a všechny k jednacímu stolu,“ dodal.

Macron již po svém středečním příletu do Pekingu řekl, že Čína může díky svým blízkým vztahům s Ruskem hrát důležitou roli při hledání cesty k míru na Ukrajině. Macron je na návštěvě Číny společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, nemají ale vždy společný program.

Čínský prezident v březnu absolvoval třídenní státní návštěvu Moskvy a Peking v uplynulých týdnech představil mírový plán pro Ukrajinu. Řada západních zemí je ale vzhledem k těsným vztahům Číny a Ruska k čínskému návrhu skeptická, Si také zatím přímo nehovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, jehož země se ruské agresi brání už déle než rok.

Čínský prezident podle médií na setkání vyzdvihl stabilitu čínsko-francouzských vztahů. Čína a Francie mají schopnost a odpovědnost překonat „spory a překážky“ v době, kdy svět prochází hlubokými dějinnými změnami, prohlásil Si a dodal, že „čínsko-francouzské vztahy zůstávají stabilní a pozitivní“.

Jaderné zbraně musí zůstat stranou ukrajinského konfliktu

Čína a Francie se podle Macrona shodly na tom, že jaderné zbraně by měly být z ukrajinského konfliktu vyloučeny. Na tiskové konferenci po setkání se svým čínským protějškem Macron také zdůraznil, že Rusko by nemělo rozmísťovat jaderné zbraně v Bělorusku, které s Ukrajinou sousedí. Čínský prezident vyzval všechny země, aby respektovaly dohodu o nešíření jaderných zbraní.

S poukazem na ruskou invazi na Ukrajinu Macron řekl, že jeden z členů Rady bezpečnosti OSN porušil Chartu OSN, což je nepřijatelné.

Podle čínského prezidenta Čína a Francie rovněž apelovaly na mezinárodní společenství, aby nedopustilo vystupňování ukrajinské krize. Si také vyjádřil naději na co nejrychlejší zahájení mírových rozhovorů na Ukrajině a nalezení politického řešení konfliktu. Agentura AFP s odvoláním na představitele Elysejského paláce napsala, že schůzka trvala hodinu a půl a byla „upřímná a konstruktivní“. 

Později se francouzský a čínský prezident sešli společně také s von der Leyenovou. Čínská státní média uvedla, že návštěva von der Leynové a Macrona ukazuje pozitivní snahu evropské strany rozvíjet vztahy s Čínou. Čínský prezident podle státní televize CCTV na třístranné schůzce řekl, že Čína a Evropská unie by měly vést dialog, udržovat světový mír a stabilitu a podporovat společný rozvoj a prosperitu. Čína je podle Sia připravena dát nový impulz vzájemným vztahům s Evropou a je ochotna spolupracovat s EU na obnově výměn na všech úrovních.

Šéfka EK očekává od Číny, že podpoří mír respektující územní celistvost Ukrajiny

Von der Leyenová spoléhá na Čínu, že přímou ani nepřímou cestou neposkytne Rusku vojenský materiál. Od Číny také očekává, že podpoří spravedlivý mír, který bude respektovat územní suverenitu a celistvost Ukrajiny. Von der Leyenová se tak vyjádřila v Pekingu na tiskové konferenci po setkání s čínským a francouzským prezidentem.

profimedia-0767597838 Emmanuel Macron, Si Ťin-pching a Ursula Von der Leyenová na jednání v Pekingu | zdroj: Profimedia

Šéfka EK rovněž vyjádřila podporu mírovému plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Čínský prezident podle ní zopakoval, že je ochotný jednat se Zelenským, jakmile k tomu budou vhodné podmínky.

Tématem jednání byla i situace kolem Tchaj-wanu, který Čína považuje za svou provincii a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. „Stabilita v Tchajwanském průlivu je nesmírně důležitá a my máme velký zájem na zachování statu quo v této oblasti,“ řekla politička. „Napětí v by mělo být řešeno prostřednictvím dialogu,“ dodala.

Von der Leyenová na schůzce zdůraznila, že EU a Čína mají společnou odpovědnost řešit globální problémy, jako jsou například klimatické změny. „Chceme, aby Čína v tomto ohledu učinila konkrétní a ambiciózní závazky,“ podotkla.

„Rovněž jsme na schůzce vyjádřili obavy týkající se zhoršení situace v oblasti lidských práv v Číně, zvlášť pak v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang,“ prohlásila von der Leyenová.

Je třeba přesvědčit Čínu, aby pomohla k brzkému ukončení ukrajinské války

Francouzský prezident se v Pekingu jako s prvním z čínských vůdců setkal s novým premiérem Li Čchiangem. Ten jej přijal ve Velké síni lidu na pekingském náměstí Tchien-an-men, která se využívá zejména pro ceremoniální účely. „Schůzka vyšle pozitivní signál o společném úsilí Číny, Francie a Evropy udržet světový mír a stabilitu,“ prohlásil Li.

Krátce před zahájením třídenní návštěvy Číny telefonoval Macron se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Oba státníci se shodli, že je třeba přesvědčit Čínu, aby pomohla k brzkému ukončení ukrajinské války a nastolení trvalého míru v regionu, uvedl Elysejský palác.

Čína prohlašuje, že je v konfliktu neutrální, s Ruskem má ale silné vazby. Odmítla kritizovat ruskou invazi na Ukrajinu a vůbec ji označit za invazi, zatímco obviňuje Západ z vyprovokování a „rozdmýchávání“ konfliktu dodávkami zbraní Ukrajině. Peking se rovněž snaží vystupovat jako potenciální mírotvorce, nedávná návštěva čínského prezidenta v Moskvě ale zdůraznila stále užší vztahy mezi Ruskem a Čínou. Si v březnu v Moskvě se svým ruským protějškem podepsal rámcové dohody o rozšíření strategického partnerství a o strategické spolupráci.

Zdroje: