Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 23°C Skoro jasno

Ukrajina nutně potřebuje zbraně pro protivzdušnou obranu, apeloval Zelenskyj

Ukrajina nutně potřebuje zbraně pro protivzdušnou obranu, apeloval Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj žádá NATO o stíhačky a tanky | zdroj: www.president.gov.ua

Cílem rozsáhlého nočního ruského útoku na Ukrajinu bylo poškodit kritickou infrastrukturu v pěti regionech, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruské síly použily více než čtyři desítky střel a přibližně stejný počet dronů a Zelenskyj opět apeloval na spojence své země, aby Ukrajině poskytli prostředky pro protivzdušnou obranu. O poškození elektráren a rozvoden v pěti regionech informuje podle agentury Reuters také provozovatel přenosové soustavy.

"Ruští teroristé opět zaútočili na kritickou infrastrukturu. Došlo k dalšímu odpornému raketovému útoku na Charkov a Charkovskou oblast. Byly zasaženy také objekty v Kyjevské, Záporožské, Oděské a Lvovské oblasti," uvedl Zelenskyj na telegramu a na adresu západních partnerů dodal, že Ukrajina potřebuje prostředky pro účinnou protivzdušnou obranu a další zbraně, a ne "zavírání očí" a zdlouhavé diskuse.

Rozsáhlý ruský útok vyvolal požáry na energetických objektech ve Lvovské, Oděské a Záporožské oblastí, nepřítel útočil také na energetiku v Kyjevské a Charkovské oblasti, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na místní a oblastní úřady.

Zdroje: