Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

WTO: Světový obchod by se měl v letošním roce vrátit k růstu

WTO: Světový obchod by se měl v letošním roce vrátit k růstu
Česká ekonomika | zdroj: Profimedia

Objem světového obchodu se zbožím v loňském roce klesl o 1,2 procenta, letos by se však měl zvýšit o 2,6 procenta. Uvedla to dnes Světová obchodní organizace (WTO) ve své nejnovější zprávě o stavu a vyhlídkách světového obchodu. Prognózu pro letošní rok nicméně zhoršila ve srovnání s říjnovým výhledem, ve kterém letošní růst odhadovala na 3,3 procenta.

Za loňským poklesem světového obchodu stály podle zprávy přetrvávající negativní důsledky vysokých cen energie a inflace. WTO předpokládá, že oživení obchodu bude pokračovat také příští rok, ve kterém počítá se zrychlením růstu na 3,3 procenta. Upozorňuje nicméně, že výhled ohrožují regionální konflikty, geopolitické napětí a nejistota kolem vývoje hospodářské politiky.

Podle agentury Reuters byl loňský pokles světového obchodu se zbožím teprve třetí za posledních 30 let. Poptávka po dovozu byla loni slabá zejména v Evropě, kde byly negativní důsledky vysokých cen energie a inflace nejvýraznější.

WTO vznikla v roce 1995. Od té doby objem světového obchodu klesl pouze loni a v letech 2020 a 2009. V roce 2009 způsobila pokles globální finanční krize, zatímco v roce 2020 to byla pandemie covidu-19, píše Reuters.

"Dosahujeme pokroku na cestě k oživení světového obchodu, a to díky odolnosti dodavatelských řetězců a silnému mnohostrannému obchodnímu systému. To je klíčové pro zlepšení životních podmínek a zvýšení blahobytu," uvedla dnes generální ředitelka WTO Ngozi Okonjová-Iwealaová. "Je nezbytné, abychom minimalizovali rizika, jako jsou geopolitické konflikty a roztříštěnost obchodu, a zajistili tak ekonomický růst a stabilitu," dodala.

Zdroje: