Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

„Ukrajina hrdinně brání Evropu před Ruskem.“ Čaputová promluvila v ukrajinském parlamentu

„Ukrajina hrdinně brání Evropu před Ruskem.“ Čaputová promluvila v ukrajinském parlamentu
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová při návštěvě Boroďanky. Během krátké návštěvy Ukrajiny se setkala i se svým ukrajinským protějškem Zelenským | zdroj: TASR / Profimedia

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes během návštěvy Kyjeva promluvila v ukrajinském parlamentu. V projevu podpořila co nejrychlejší vstup Ukrajiny do Evropské unie.

Čaputová také citovala ukrajinského básníka Tarase Ševčenka a připomněla vojenský materiál, který Slovensko Ukrajině dodalo na obranu před ruskou agresí. O obsahu vystoupení před Verchovou radou informoval ukrajinský server Gazeta.

„Ukrajina hrdinně brání Evropu před Ruskem,“ řekla Čaputová. Ruského prezidenta Vladimira Putina přirovnala k Adolfu Hitlerovi, napsal na sociální síti Telegram ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko.

Prezidentka také slíbila, že se Slovensko postará o ženy a děti, které byly nuceny opustit své domovy.

Během dopoledne Čaputová navštívila obce Boroďanka a Irpiň nedaleko Kyjeva, kde byly ostřelováním zasaženy civilní cíle, informoval kabinet prezidentky.

Během krátké návštěvy se Čaputová rovněž setkala se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Bratislava slíbila zveřejnit podrobnosti o cestě po návratu Čaputové na Slovensko.

Čaputová je teprve druhou hlavou státu, která promluvila v ukrajinském parlamentu od začátku ruské invaze 24. února. Minulý týden v Kyjevě vystoupil polský prezident Andrzej Duda.

Český premiér Petr Fiala, jeho kolega z Polska Mateusz Morawiecki a nyní již bývalý šéf slovinské vlády Janez Janša byli v polovině března první západní představitelé, kteří se v tehdy ještě obleženém Kyjevě setkali se Zelenským. Slovenský premiér Eduard Heger se tehdy cesty odmítl účastnit.

Zdroje: