Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Česko poskytlo Ukrajině vojenský materiál za 3,5 miliardy korun, chystají se další dodávky

Česko poskytlo Ukrajině vojenský materiál za 3,5 miliardy korun, chystají se další dodávky
Ukrajinský prezident Zelenskyj prý v příštím týdnu očekává „dobré zprávy“ ohledně dodávek zbraní, kterými západní země podporují Ukrajinu (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Česká vláda zatím poskytla Ukrajině napadené Ruskem vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun, řekla dnes ministryně obrany Jana Černochová v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Vládě navrhne další dodávky za 600 až 700 milionů korun, dodala. Potvrdila, že Česko dodává na Ukrajinu i těžkou vojenskou techniku.

„Podstatné je, aby ta pomoc byla kontinuální,“ zdůraznila Černochová. Připomněla, že ministerstvo obrany také spolupracuje s ukrajinským velvyslanectvím v Praze na nákupu zbraní a vojenské techniky za peníze, které lidi posílají ambasádě na bankovní účet. Velvyslanectví takto zatím získalo zhruba 1,2 miliardy korun.

Černochová nechtěla potvrdit ani vyvrátit, zda ČR dodala na Ukrajinu také bojové helikoptéry, jak to v pondělí uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin.

Do země napadené Ruskem Česko poslalo podle dostupných informací také tanky T-72, americký ministr obrany zmínil i dodávky raketových systémů.

Černochová poukázala i na dodávky humanitárního a nevojenského materiálu z Česka a na Ukrajinu, které mají na starosti jiná ministerstva. Například Správa státních hmotných rezerv (SSHR) pomohla Ukrajině podle údajů z poloviny dubna vybavením a potravinami za 120 milionů korun.

Zdroje: