Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Pohraničníci nedovolili bývalému ukrajinskému prezidentovi Porošenkovi odjet ze země

Pohraničníci nedovolili bývalému ukrajinskému prezidentovi Porošenkovi odjet ze země
Porošenko se v polovině ledna vrátil do vlasti. Soud v Kyjevě odmítl nařídit jeho zatčení, ale uložil mu povinnost spolupracovat s úřady a vyhovět jejich případným předvoláním | zdroj: Profimedia

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko se dnes neúspěšně pokusil vycestovat ze země na jednání parlamentního shromáždění NATO v Litvě.

V cestě mu zabránili pohraničníci, podle kterých neměl potřebná povolení. Poprvé se exprezident hranici pokusil neúspěšně překročit v pátek pozdě večer. Na facebooku o tom informovala parlamentní frakce Porošenkovy strany Evropská solidarita, informovala agentura Reuters.

Ukrajinská média uvedla, že Porošenko nesměl překročit hranici z Ukrajiny do Polska kvůli „technickým problémům“ s povolením, které mu umožňuje opustit zemi.

Podle Evropské solidarity měl ale exprezident všechna nezbytná povolení a byl zařazen do oficiální delegace ukrajinského parlamentu na jednání v Litvě. Porošenko měl ve Vilniusu absolvovat řadu jednání, setkat se měl mimo jiné s litevským prezidentem Gitanasem Nausédou. Následně se měl zúčastnit také zasedání Evropské lidové strany v Rotterdamu, uvedla jeho strana.

Porošenko je v současnosti na Ukrajině vyšetřován kvůli podezření z velezrady, z financování terorismu a z vytvoření teroristické organizace. Podle úřadů se ještě před zvolením prezidentem v roce 2014 dohodl - i s lidmi z nejvyššího vedení Ruska - na nákupu uhlí za 1,5 miliardy hřiven (asi 1,16 miliardy Kč) z území ovládaného proruskými separatisty v oblasti Donbasu. Tento nákup zvýšil podle vyšetřovatelů závislost Ukrajiny na Rusku a na separatistech, ztížil diverzifikaci energetických zdrojů a podkopal hospodářskou bezpečnost státu. 

Šestapadesátiletý Porošenko se v polovině ledna vrátil do vlasti. Soud v Kyjevě odmítl nařídit jeho zatčení, ale uložil mu povinnost spolupracovat s úřady a vyhovět jejich případným předvoláním. Bývalý prezident, jemuž v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení, označuje obvinění za smyšlená.

Zdroje: