Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 16°C Oblačno

Ukrajina hlásí, že osvobodila celou Kyjevskou oblast. Plánuje se schůzka prezidentů

Ukrajina hlásí, že osvobodila celou Kyjevskou oblast. Plánuje se schůzka prezidentů
Ukrajinská armáda prý získala kontrolu nad celou Kyjevskou oblastí | zdroj: Profimedia

Ukrajinská armáda získala zpět kontrolu nad celou Kyjevskou oblastí, odkud se jí podařilo vytlačit ruské vojáky. Oznámila to náměstkyně náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Finišují přípravy na společné setkání obou prezidentů nad mírovou dohodou.

„Celá Kyjevská oblast byla osvobozena od vetřelce,“ uvedla Maljarová. Ukrajinská armáda osvobodila i několik obcí v okolí Charkova.

Obyvatelé některých oblastí se už pomalu vracejí a například ve městě Brovary ležícím zhruba dvacet kilometrů od Kyjeva se už znovu otvírají obchody a firmy.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského by ale lidé měli být při návratu velice opatrní. Území, která Rusové opustili, jsou silně podminovaná. „Položili miny na celém území, v domech, pod stroje a dokonce i pod těla těch, které zabili,“ uvedl v rozhovoru s televizí Fox News zveřejněném v noci na sobotu.

Ukrajinské síly tak čeká čištění osvobozených regionů od min, ale i pohřbívání mrtvých těl. 

Mírová jednání mezi Ukrajinou a Ruskem podle obou stran pokročily dost na to, aby spolu mohli jednat přímo prezidenti Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin. Datum ani místo schůzky zatím nejsou známé, ale pravděpodobně by mělo jít o setkání na území Turecka.

Zdroje:
iRozhlas, ČT24