Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Mezi oběťmi zemětřesení v Turecku a Sýrii je i Češka, mrtvých je přes šestnáct tisíc

Mezi oběťmi zemětřesení v Turecku a Sýrii je i Češka, mrtvých je přes šestnáct tisíc
Záchranáři pátrají v troskách po přeživších | zdroj: Profimedia

Přes šestnáct tisíc mrtvých a desetitisíce zraněných si podle poslední bilance vyžádalo pondělní zemětřesení v Turecku a Sýrii. České ministerstvo zahraničí potvrdilo, že mezi oběťmi je i pohřešovaná česká občanka.

„Naše velvyslanectví v Ankaře je v kontaktu s rodinou a tureckými úřady. Další podrobnosti s ohledem na pozůstalé nebudeme poskytovat,“ sdělil mluvčí Černínského paláce Daniel Drake. O tom, že se jedna Češka v Turecku s trvalým pobytem v zemi pohřešuje, hovořil ve středu ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Nevíme v tuto chvíli o dalších Češích, kteří by byli pohřešovaní, zranění nebo v nějakých nesnázích. Nevylučuji ale, že se to může změnit,“ řekl český velvyslanec v Turecku Pavel Vacek. Podle něj je ambasáda aktuálně v kontaktu se všemi občany, kteří v době katastrofy pobývali v postižených provinciích na jihovýchodě země a všichni jsou nyní podle něj v bezpečí.

V samotném Turecku zemřelo téměř 13 tisíc lidí, tisíce domů se zřítily a mnoha dalším to hrozí. Zraněných je zde více než 62 tisíc, asi osm tisíc se doposud podařilo zachránit z trosek. Zemětřesení postihlo více než třináct milionů lidí. Na syrské straně je podle posledních dostupných údajů přes tři tisíce mrtvých a přes 4600 zraněných.

V zasažených oblastech pracují kromě tureckých záchranářů týmy z desítek zemí světa, včetně hasičů z Česka. Pod troskami pátrají po zavalených lidech, nicméně s přibývajícím časem od zemětřesení se naděje na záchranu živých zmenšuje.

Zdroje: