Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Česko loni vydalo na ‚nevojenskou‘ pomoc Ukrajincům téměř 14 miliard

Česko loni vydalo na ‚nevojenskou‘ pomoc Ukrajincům téměř 14 miliard
Matky s dětmi se vracejí vlakem do Kyjeva, byť válka v jejich zemi ještě neskončila. | zdroj: Profimedia

Česko poskytlo loni rozvojovou pomoc ve výši 20,86 miliardy korun. Proti roku 2021 to je o nárůst o 12 miliard korun, který byl způsoben příspěvkem na pomoc Ukrajině, která čelí ruské invazi, zejména ukrajinským uprchlíkům.

Tato pomoc dosahuje téměř 14 miliard korun.

Tato čísla vyplývají ze zprávy, kterou tento týden dostala od ministra zahraničí Jana Lipavského vláda a kterou získala ČTK.

Zmíněných 14 miliard jsou převážně náklady na zajištění příjmu a poskytnutí dočasné ochrany uprchlíkům z Ukrajiny. Další peníze například vynaložilo ministerstvo zahraničních věcí (MZV) na 27 projektů humanitární pomoci, a to ve výši 193 milionů korun.

Šest projektů se týkalo pomoci ukrajinským uprchlíkům v Moldavsku, zbytek pomoci vnitřně vysídleným ukrajinským obyvatelům a podpory dostupnosti základních služeb v napadené zemi. Další prostředky v souhrnné hodnotě přes 180 milionů byly do rozpočtu MZV přiděleny až v prosinci, využity budou letos.

Vnitro v programech MEDEVAC a Pomoc na místě přispělo 150 miliony korun Ukrajině a Moldavsku na 20 aktivit. V říjnu vláda také schválila Program humanitární, stabilizační, rekonstrukční a hospodářské asistence Ukrajině v letech 2023 až 2025, na který má jít každoročně půl miliardy korun.

Zdroje: