Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Tohle není průmyslový závod, vyrábějí se zde „hračky“ pro britské špiony

Tohle není průmyslový závod, vyrábějí se zde „hračky“ pro britské špiony
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Kousek od britského města Milton Keynes za oplocením s ostnatým drátem se rozprostírá zdánlivě průmyslový komplex. Nevyrábějí se v něm však vysavače či jiné produkty pro běžné spotřebitele, ale zařízení pro špiony.

Výrobní závod His Majesty's Government Communications Centre (HMGCC) úspěšně skrývá za oplocením svou skutečnou podstatu již bezmála 85 let. Média tam nemají kvůli přísnému utajení přístup.

Výrobní závod v Hanslope Parku si udržuje své tajemství z dobrého důvodu: Vyrábí totiž zařízení pro špiony. Nečekejte však vytuněná auta s neprůstřelným pancířem a zabudovaným raketometem jako pro Jamese Bonda. Vyrábějí se v něm komunikační a odposlouchávací zařízení. Redakce britské televize BBC nedávno získala do HMGCC přístup. Důvod této vzácné otevřenosti je prostý – zájem o nové technologie vznikající ve startupech a na akademické půdě.

V závodě stále platí přísná opatření – novináři museli při vstupu odevzdat své mobilní telefony zaměstnancům. „Opravdu jsme veřejnosti znesnadnili, aby se s námi spojila,“ podotkl během tohoto procesu generální ředitel HMGCC George Williamson.

Se svými anonymně vyhlížejícími budovami vypadá areál jako obyčejná průmyslová zóna a Williamson toho z pochopitelných důvodů moc neprozradil, tedy kromě toho, že technici, fyzici, chemici, designéři a další specialisté zde pracují na „směsi umění a inženýrství“. Využívají přitom množství rozmanitých strojů pro výrobu elektronických obvodů, laserové řezačky, 3D tiskárny a mnohé další. Co však z výrobních procesů vzejde, je přísně tajné a ani redakce BBC se to nedozvěděla.

Vodítka musíme hledat v minulosti. HMGCC vzniklo v předvečer druhé světové války, když britští špioni a diplomaté potřebovali tajně komunikovat se svou zemí. Používali nenápadné rádiové systémy, které bylo možné snadno skrýt.

Pracoval zde slavný lamač kódů

Když vypukla válka, špioni MI6 používali na nepřátelském území ke komunikaci s vlastí ještě menší rádiové systémy. Tou dobou už pracoval v HMGCC slavný matematik, logik a kryptoanalytik Alan Mathison Turing. Právě on prolomil v nedalekém Bletchley Parku německé tajné kódy šifrované stroji Enigma a Tunny. Kromě toho koncem války vynalezl v HMGCC přenosné zařízení pro kódování řeči známé pod označením Delilah. S ním předběhl svou dobu.

I dnes operují tajní agenti v nebezpečných zemích, jako je Rusko či Írán, a potřebují být se svými zeměmi v neustálém spojení. „Potřeba bezpečné komunikace nezmizela,“ potvrdil pro BBC Sir Dermot Turing, Turingův synovec.

Williamson to samozřejmě odmítl komentovat, jiné zdroje však potvrdily, že moderní špioni se spoléhají na vysílače maskované za obyčejné předměty, jako je třeba propiska. V závodě se však vyrábějí i odposlouchávací zařízení.

Zaměstnanci závodu redakci BBC ukázali reproduktor autorádia z 30. let minulého století. Vzadu bylo ukryté právě takové zařízení. Podle Williamsona se tady pro některé zákazníky, jako je MI5, vyrábějí i nenápadná sledovací zařízení. I v tomto případě se dá předpokládat, že budou mít design obyčejných předmětů. Prohlídka končí v místnostech, v nichž se funkčnost vyrobených položek testuje v extrémních teplotách a kde se testuje bezpečnost komunikačních zařízení.

Williamson věří, že spolupráce mezi inženýry HMGCC a startupy či akademickou sférou by mohla být prospěšná. „V tomto kouzelném okamžiku, když se spojí různé nápady, se může objevit něco opravdu výjimečného,“ řekl.

Zdroje: