Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Širší vedení lidovců se postavilo za Jurečku - s ohledem na jeho dosavadní práci

Širší vedení lidovců se postavilo za Jurečku - s ohledem na jeho dosavadní práci
Marian Jurečka | zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Celostátní výbor KDU-ČSL dnes večer podpořil Mariana Jurečku v tajném hlasování jako předsedu strany i jako ministra, a to s odhledem na jeho dosavadní pracovní výsledky. Hlasováním reagovalo na kritiku jeho rozhodnutí nezrušit vánoční večírek ministerstva práce a sociálních věcí po tragické střelbě na Karlově univerzitě a Jurečkovy další komunikace. Usneslo se, že chyboval, omluvilo se dotčeným a vzalo na vědomí jeho omluvu, informoval místopředseda vládní strany a Poslanecké sněmovny Jan Bartošek.

„S respektem k dosavadní práci Mariana Jurečky (celostátní výbor) nenavrhuje přistoupit k personální změně ve vládě ani ve vedení strany,“ přečetl závěr usnesení po více než tříhodinovém jednání novinářům Bartošek. Celostátní výbor tvoří 39 členů, z 30 přítomných pro Jurečku hlasovalo 25, doplnil.

Jurečka spolustraníkům nabídl svůj odchod z funkce předsedy strany i člena vlády. Popsal dění během odpoledne a večera 21. prosince i vývoj svých reakcí v následujících dvou týdnech. „Omlouvám se, že jsem rozhodnutí špatně vyhodnotil, zároveň jsem udělal chyby v komunikaci vůči médiím i veřejnosti,“ řekl novinářům. Debata podle něj byla velmi dlouhá a otevřená. O jejím výsledku informoval novináře s Bartoškem v doprovodu zbývajících členů předsednictva strany.

S návrhem na přijetí podpůrného usnesení přišel do Paláce Charitas Jurečkův předchůdce v čele strany, ministr zemědělství Marek Výborný. Už v minulých dnech se za vicepremiéra postavil i premiér Petr Fiala (ODS). Dnes ráno před odletem na pracovní cestu do Indie uvedl, že Jurečka si uvědomuje, že chyboval, lituje toho a omluvil se, čímž by měla být kauza uzavřena. Ostatní lídry pětikoalice Jurečka informoval o záležitosti během podvečerního jednání K5.

Večírek ministerstva vyvolal značnou kritiku. Pokračoval totiž v době, kdy byly již známy tragické události, při nichž ozbrojený útočník ve čtvrtek 21. prosince odpoledne zabil v budově FF UK 14 lidí a dalších 25 zranil. První zprávy o obětech tragické události se objevily v médiích krátce po 15:30. Jurečka se hájí tím, že mobil nesledoval a „v plném rozsahu“ se o situaci dozvěděl až v 18:26, kdy si přečetl textovou zprávu o svolání mimořádného jednání vlády. 

Zdroje: