Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Transparency podala trestní oznámení na Mynáře kvůli dotacím na stavbu penzionu

Transparency podala trestní oznámení na Mynáře kvůli dotacím na stavbu penzionu
Kancléř prezidenta Vratislav Mynář | zdroj: Profimedia

Hradní kancléř Vratislav Mynář podle nevládní organizace Transparency International (TI) podváděl při čerpání dotací na výstavbu penzionu v Osvětimanech. TI podala na Mynáře trestní oznámení. Dotace poskytly ministerstvo školství a Evropská unie. Podle TI při podávání žádostí zatajoval důležité informace. 

Dle organizace jsou základem oznámení zjištění redaktorů pořadu Reportéři ČT a také expertů nevládní organizace. 

Dotace přijaly občanské sdružení Chřibák, který Mynář založil s několika lidmi z Osvětiman, a firma, kterou kancléř vlastní. 

Občanské sdružení získalo v letech 2006 a 2007 26 milionů korun od ministerstva školství. Za peníze měla být postavena sportovní ubytovna na Mynářově pozemku. Nebyla dokončena. Hrubou stavbu ale Chřibák pronajal Mynářově firmě Clever Management, přestože podmínky dotace neumožňovaly jakýkoliv převod nemovitosti a podmínkou splnění řádného splnění dotovaného projektu měla být kolaudace ubytovny. 

Firma Clever Management potom dostala ještě šestimilionovou dotaci od EU z Regionálního operačního programu Střední Morava. Za ty byla ubytovna přeměněna na wellness penzion. Žadatelé však při žádosti o tuto dotaci neuvedli, zda na projekt byly využity i peníze z jiných zdrojů. 

TI je dle jejího právníka Jana Dupáka přesvědčena, že se tak Mynář dopustil trestních činů dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU. 

Zdroje:
Transparency International, iHned.cz, rozhlas.cz