Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Testování ve školách a třetí dávka pro všechny nad 30 let. Vláda představila nová opatření

Testování ve školách a třetí dávka pro všechny nad 30 let. Vláda představila nová opatření
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek dnes zdůraznil, že testováním ve školách chce vláda sledovat šíření nové varianty omikron | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Nová vláda dnes představila další protiepidemická opatření. Na kulturní akce bude moci jen 1000 sedících lidí. V prvních lednových týdnech se bude ve školách testovat. A lidé starší 30 let mohou na třetí dávku vakcíny.

V prvních 14 dnech nového roku se budou testovat žáci, studenti a zaměstnanci škol dvakrát týdně, a to všichni bez ohledu na to, zda jsou očkovaní nebo prodělali nemoc covid-19 v posledním půlroce. Testování se uskuteční vždy v pondělí a ve čtvrtek. O schválení návrhu ministerstva zdravotnictví vládou informoval po jednání kabinetu premiér Petr Fiala. Jde podle něj o jedno z opatření k omezení šíření koronaviru.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek doplnil, že opatřením chce vláda sledovat šíření nové varianty omikron. Testovat se bude antigenními testy, které prošly kontrolou kvality. Vláda dnes také upravila pravidla pro výjezdy škol na lyžařské zájezdy, děti na ně budou potřebovat jeden PCR test, nikoli dva, jako tomu bylo doposud.

Žáci základních a středních škol se nyní testují antigenními testy vždy v pondělí. Podle Válka se po vánočních prázdninách bude ve školách nadále testovat antigenními testy, ověřovací PCR test u podezření na nákazu by měl být nově vždy spojen s diskriminačním testem, kterým se určují varianty koronaviru. Cílem opatření má být také minimalizace rizika karantén.

Vláda podle Válka v souvislosti s plánem rozšířeného testování ve školách rozhodla o nákupu nových antigenních testů. Ministr vnitra Vít Rakušan potvrdil, že nákup testů řešil Ústřední krizový štáb. Správa státních hmotných rezerv podle něj bude kontinuálně pokračovat v nákupech i během ledna, a to podle standardních pravidel výběrových řízení.

Očkování a akce jen pro 1000 lidí

Od pondělí 27. prosince si mohou pro prosilující dávku očkování proti covidu-19 přijít lidé starší 30 let po pěti měsících. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Petr Fiala.

„Týká se to i lidí, kteří nejsou objednaní,“ doplnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Dosud tuto možnost měli lidé nad 45 let. Bývalá vláda to zdůvodňovala potřebou rozložení očkovacích kapacit. Pro lidi nad 35 let měla platit šestiměsíční lhůta až do 5. ledna a pro ostatní dospělé do 19. ledna, kdy by se zkrátila na pět měsíců.

Na kulturní a jiné akce zprvu bude moci od 27. prosince maximálně 1000 sedících lidí. Akce, kde účastníci nesedí u stolů, budou omezeny na 100 osob, řekl po dnešním zasedání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Sedět u stolu bude moci maximálně šest lidí. Další zpřísnění nastane od středy 29. prosince a platit bude do neděle 2. ledna. Na akce, večírky a silvestrovské oslavy bude moci maximálně 50 osob. U stolu budou moci být společně pouze čtyři osoby s výjimkou členů jedné domácnosti.

Organizátoři budou muset kontrolovat covidové certifikáty, a to prostřednictvím aplikace čTečka, jež se využívá k načtení QR kódu z aplikace Tečka, v níž jsou covidové certifikáty nahrány, případně jakoukoli jinou čtečkou QR kódů.

Minimálně do 3. ledna bude platit současný stav, při kterém mohou na hromadné akce pouze lidé s ukončeným očkováním nebo ti, kteří prodělali onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech. Prokázání negativním PCR testem se tak zatím další možností vstupu na akce či do restaurací nestane.

V restauracích budou moci od 29. prosince do 2. ledna podle ministra Válka sedět nejvýše čtyři lidé. Nadále bude vstup umožněn až na výjimky jen lidem, kteří mají dokončené očkování nebo v posledním půl roce prodělali nemoc covid-19. V současné době může u stolu sedět maximálně šest hostů.

Omezení se podle Válka netýká rodiny, tedy lidí, kteří sdílejí společnou domácnost. Kontrolu příslušných dokladů opravňujících hosty ke vstupu do restaurace, budou muset provozovatelé ověřit prostřednictvím čtečky QR kódu aplikace Tečka.

V restauracích musejí být hosté usazeni tak, aby od lidí u vedlejšího stolu byly alespoň ve vzdálenosti 1,5 metru. Pokud nekonzumují, musejí mít nasazený respirátor. Při vstupu si musejí dezinfikovat ruce. Stravovací zařízení, bary a kluby musejí mít do 25. prosince zavřeno mezi 22:00 a 04:59.

Zdroje: