Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Přibylo 11 825 nakažených. Laboratoř v Brně potvrdila 16 pozitivních vzorků na omikron

Přibylo 11 825 nakažených. Laboratoř v Brně potvrdila 16 pozitivních vzorků na omikron
Podíl omikronu na celkovém počtu nakažených roste v řadě zemí a budí obavy vlád (Ilustrační foto) | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Brněnská laboratoř Elisabeth Pharmacon má od neděle 16 pozitivních vzorků na covidovou variantu omikron.

ČTK to řekl ředitel laboratoře Omar Šerý. Dosud v kraji zjistila 17 pozitivních případů varianty omikron Fakultní nemocnice Brno. Jak nemocnice, tak laboratoř mohou provádět i sekvenaci vzorků k potvrzení varianty.

Šerý uvedl, že laboratoř dokončila analýzy vzorků a má 16 pozitivních případů. „Činí to 5,4 procenta ze všech pozitivních vzorků,“ uvedl Šerý. Dodal, že výsledky dnes laboratoř automaticky pošle ve zprávě klientům.

Dosud odhalila 17 případů omikronu Fakultní nemocnice Brno. Prvními nakaženými, které zjistila v první polovině prosince, byly dvě zdravotní sestry z plicního oddělení. Dále se nákaza objevila u dvou dětí jedné z nich, poté také v adamovské základní škole. Zařízení ale zjistilo nakažené kromě Brna a Adamova také v Humpolci nebo Pohořelicích.

Prvním potvrzeným případem nákazy omikronem v České republice byla koncem listopadu žena z Liberce, která se vrátila z Afriky. Druhým potvrzeným případem byl člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice. Podle expertů je omikron třikrát až čtyřikrát nakažlivější než dosud dominantní varianta delta.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek očekává, že v Česku bude omikron v populaci dominantní kolem poloviny ledna. Před „výrazným a prudkým nárůstem“ nových případů koronaviru způsobených variantou omikron v úterý varoval ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu (WHO) Hans Kluge. Podíl omikronu na celkovém počtu nakažených roste v řadě zemí a budí obavy vlád. Omikron už je dominantní v Dánsku, Portugalsku, Británii a Spojených státech, ve Francii představuje třetinu případů.

Zdravotnické statistiky

Počty případů covidu-19 v mezitýdenním srovnání v Česku dál klesají. V úterý přibylo 11 825 nakažených, o téměř 4900 méně než před týdnem. Zvolna se snižuje i zátěž nemocnic - hospitalizaci nyní vyžaduje 4678 lidí s koronavirem, před týdnem jich bylo bezmála 6100. Klesá i počet covidových pacientů ve vážném stavu, i když ne tak výrazně - za uplynulých sedm dní se snížil z 993 na 821. Vyplývá to ze statistik na webu ministerstva zdravotnictví.

Setrvale se snižuje i tzv. incidenční číslo. Za posledních sedm dní připadá na 100 000 obyvatel 563 případů covidu, předchozí den to bylo 608 a ve stejný den minulého týdne skoro 800. Tento ukazatel se snížil ve všech krajích. Nejvyšší je incidenční číslo nyní v Libereckém kraji, kde za týden přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel 716 nakažených, následuje Vysočina, který vykazuje 673 případů. Nejnižší je týdenní incidence nadále v Karlovarském kraji, kde k dnešku činí 301.

Vláda má dnes oznámit, jaká budou platit protiepidemická opatření po skončení nouzového stavu 25. prosince.

Novým koronavirem se v zemi od loňského března prokazatelně nakazilo přes 2,4 milionu lidí, z nich 35 494 zemřelo. Do poloviny prosince umírala denně víc než stovka nakažených, od té doby se počty zemřelých pohybují v desítkách denně.

Snížit riziko úmrtí, těžkého průběhu i hospitalizace má očkování. Od konce loňského prosince zdravotníci v ČR podali podle aktuálních údajů přes 15 milionů dávek vakcín, plně naočkováno je téměř 6,6 milionu lidí, víc než dva miliony z nich si přišlo pro posilující dávku vakcíny. V úterý bylo naočkováno zhruba 83.700 lidí, o několik tisíc méně než před týdnem, asi 80 procent podaných dávek bylo posilujících.

Klíčovým ukazatelem pro vývoj epidemie je i pozitivita provedených testů, která se v poslední době pozvolna snižuje. Týdenní průměr pozitivních testů u diagnostických indikací, tedy u lidí s příznaky, klesl pod 25 procent, ještě na začátku prosince se přitom nákaza prokázala u každého třetího testovaného. V případě epidemiologické indikace, kdy se testuje po rizikovém kontaktu, se pozitivita drží pod 12 procenty. U nejčastějšího preventivního a plošného testování se covid prokáže u méně než pěti procent vzorků. Laboratoře toto pondělí a úterý vyhodnotily kolem 100 000 testů denně, většinu z nich přesnější PCR metodou. Je to o něco méně než minulý týden, počty testů se ale zpětně zpravidla navyšují.

Zdroje: