Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Za ochranu svých zaměstnanců v Afghánistánu chce OSN vyplatit Tálibánu 6 milionů dolarů

Za ochranu svých zaměstnanců v Afghánistánu chce OSN vyplatit Tálibánu 6 milionů dolarů
Muž prodává vlajky Tálibánu v centru Kábulu. Tálibán řekl, že OSN by měla pomoci s návratem téměř 3,5 milionů Afghánců do jejich domovů, které museli opustit kvůli násilí v zemi | zdroj: Profimedia

Organizace spojených národů navrhuje v příštím roce vyplatit téměř 6 milionů dolarů radikálnímu hnutí Tálibán, aby mohlo patřičně zajistit ochranu zaměstnanců a budov světové organizace v Afghánistánu. 

Většina peněz by měla jít na podporu platů a stravné někdejších bojovníků Tálibánu, kteří nyní pracují pro afghánské ministerstvo vnitra a měli by zařízení OSN v zemi střežit. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na dokument Spojených národů a na informovaný zdroj.

Reuters přitom připomíná, že afghánský ministr vnitra Sirádžuddín Hakkání čelí sankcím ze strany OSN a Spojených států a je hledaný FBI.

„OSN má jako zaměstnavatel povinnost posílit kapacitu hostitelských států, pokud zaměstnanci OSN pracují v nebezpečných oblastech,“ odpověděl v e-mailu mluvčí OSN Farhan Haq na otázku agentury Reuters ohledně navrhovaných plateb pro Tálibán.

Plán OSN podle Reuters svědčí o přetrvávající nejisté bezpečnostní situaci v Afghánistánu poté, co ze země v srpnu odešli poslední američtí vojáci a ujalo se tam moci islamistické hnutí Tálibán, a také o zoufalém nedostatku financí trápícím novou vládu, která byla odstřižena od mezinárodní finanční pomoci.

Příspěvek na ochranu zaměstnanců 

Několik expertů agentuře Reuters řeklo, že navrhované platby by mohly porušovat sankce uvalené OSN a Spojenými státy na Tálibán a jeho nejvyšší vůdce. Otázkou také podle nich je, zda budou Spojené národy schopny kontrolovat, že Tálibán nepoužívá zmíněné finance na jiné účely.

Jedním z představitelů Tálibánu na sankčních seznamech je afghánský ministr vnitra Sirádžuddín Hakkání, šéf sítě Hakkání obviňované z těch nejkrvavějších útoků během dvacetileté války v zemi. USA, podle nichž je síť Hakkání blízká Al-Káidě, nabízejí za informace vedoucí k zatčení Sirádžuddína Hakkáního odměnu deset milionů dolarů.

„Rozpočet Asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA) je nyní přezkoumáván, ale mise se nadále plně řídí sankčními režimy OSN,“ uvedl mluvčí Farhan Haq.

Navrhovaný finanční příspěvek má zvýšit schopnost Tálibánu ochránit asi 3500 zaměstnanců OSN v afghánské metropoli Kábulu a v deseti regionálních kancelářích. Mnozí z nich pomáhají zemi s 39 miliony obyvatel řešit nedostatek potravin a nefungující služby v době, kdy se afghánská ekonomika hroutí.

Peníze by měly plynout Tálibánu na základě rozšířené dohody, kterou OSN uzavřela s předchozí, Západem podporovanou afghánskou vládou. Jednotliví členové Tálibánu střežící zařízení OSN by díky ní měli dostat na mzdách o 275 až 319 dolarů měsíčně více. „Stravné ve výši 90 dolarů na osobu, které bylo dříve vypláceno jen zaměstnancům afghánského ministerstva vnitra v regionech, by mělo být rozšířeno i na Kábul,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj.

Zdroje: