Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 10°C Polojasno

Tesla začala v Číně prodávat Model Y vyráběný v Šanghaji

Tesla začala v Číně prodávat Model Y vyráběný v Šanghaji
Tesla Model Y v čínském Čcheng-tu | zdroj: Profimedia

Americký výrobce elektromobilů Tesla začal v Číně zákazníkům dodávat svůj sportovně-užitkový vůz (SUV) Model Y, který vyrábí v továrně v Šanghaji. Tesla získala povolení k prodeji od čínské vlády v listopadu a základní cenu SUV stanovila na 339 000 jüanů (zhruba 1,1 milionu Kč).

Šanghajský závod je prvním výrobním závodem Tesly mimo Spojené státy. Firma začala s jeho výstavbou poté, co se čínská vláda rozhodla umožnit zahraničním společnostem plné vlastnictví výrobního závodu v Číně. Továrna Tesly se tak stala prvním závodem na výrobu aut v Číně, který je plně ve vlastnictví zahraničního majitele.

Výrobu v závodě Gigafactory 3 v Šanghaji zahájila automobilka předloni. Loni začala některé sedany Model 3 z této továrny vyvážet do Evropy.

Čína je největším automobilovým trhem světa, prodej aut se tam ale kvůli pandemii loni snížil o 1,9 procenta na 25,27 milionu. Za prvních 11 měsíců loňského roku se v Číně prodalo 1,1 milionu vozů plně nebo částečně poháněných elektřinou (NEV).

Čínská ekonomika loni navzdory pandemii vzrostla o 2,3 procenta

Čínská ekonomika loni vzrostla o 2,3 procenta, zatímco o rok dříve činil růst hrubého domácího produktu (HDP) 6,1 procenta. Růst je kvůli pandemii nejslabší za posledních 44 let, i tak je ale Čína jedinou velkou ekonomikou, která rostla i za pandemie. Výsledek navíc mírně překonal odhady analytiků, což se odrazilo i na růstu čínského akciového trhu.

Ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla čínská ekonomika meziročně o 6,5 procenta, čímž se růst vrátil na úroveň před pandemií. Proti předchozímu čtvrtletí se HDP zvýšil o 2,6 procent a očekává se, že druhá největší ekonomika světa bude v růstu pokračovat i letos. Analytici odhadují celoroční růst HDP na 8,4 procenta, což by bylo nejvíce za deset let.

Zdroje: