Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Tálibán zakazuje holičům stříhat vousy, odporuje to jejich interpretaci islámského práva

Tálibán zakazuje holičům stříhat vousy, odporuje to jejich interpretaci islámského práva
Pro holiče a kadeřníky je čím dál tím těžší si v Afghánistánu vydělat na živobytí (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Afghánské radikální hnutí Tálibán zakázalo holičům v provincii Hílmand holit nebo zastřihovat vousy, protože to odporuje jejich interpretaci islámského práva.

Každý, kdo toto nařízení poruší, bude potrestán, napsal s odvoláním na náboženskou policii Tálibánu zpravodajský server BBC News.

Někteří holiči v hlavním městě Kábulu uvedli, že podobná nařízení už také dostali. Tyto pokyny naznačují, že se do Afghánistánu vracejí přísná pravidla, jaká Tálibán zavedl za své předchozí vlády - navzdory slibům, že tentokrát bude jeho vláda „mírnější“.

Od minulého měsíce, kdy Tálibán převzal moc v zemi, začali jeho bojovníci tvrdou rukou trestat oponenty. V sobotu v provincii Herát tálibové zastřelili čtyři údajné únosce a jejich těla pověsili na ulicích.

„Bojovníci Tálibánu sem pořád chodí a nařizují nám, abychom přestali stříhat a holit vousy,“ řekl BBC jeden z kábulských lazebníků. „Varovali mě, že sem můžou poslat inspektory v přestrojení, aby nás nachytali,“ dodal.

Další muž, který vede jeden z největších kábulských kadeřnických a holičských salónů, uvedl, že přijal telefonát od někoho, kdo tvrdil, že je vládní oficiální činitel. Nařídil mu, aby „se přestal řídit americkými vzory“ a nikomu neholil ani nestříhal vousy.

Během první vlády Tálibánu v letech 1996 až 2001 zakázali radikální islamisté výstřední účesy a trvali na tom, že muži musí mít plnovous. Od té doby ale nabraly na popularitě hladce oholené tváře a mnoho Afghánců chodilo do salónů nechat si udělat módní sestřih.

Nyní je ale pro holiče a kadeřníky čím dál tím těžší si vydělat na živobytí. „Spoustu let byl můj salón místem, kam chodili mladí lidé nechat se oholit a ostříhat podle posledních trendů,“ řekl BBC jeden z holičů. „Teď nemá smysl v tomto podnikání pokračovat,“ povzdechl si.

Zdroje: