Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

V čele nové afghánské vlády bude dvojka Tálibánu, Abdul Ghaní Barádar

V čele nové afghánské vlády bude dvojka Tálibánu, Abdul Ghaní Barádar
Druhý nejvýznamnější muž islamistického hnutí Tálibán Abdul Ghaní Barádar | zdroj: Profimedia

Šéfem nové afghánské vlády bude druhý nejvýznamnější muž islamistického hnutí Tálibán Abdul Ghaní Barádar. S odvoláním na nejméně tři zdroje z Tálibánu o tom informovala agentura Reuters.

Vysoké funkce v novém kabinetu zaujmou podle zdrojů Reuters také mulla Muhammad Jakúb, syn zesnulého zakladatele hnutí mully Muhammada Umara, a Šer Muhammad Stanikzáí. Ten dosud působil jako zástupce šéfa politické kanceláře Tálibánu Barádara.

„Všichni nejvyšší vůdci dorazili do Kábulu, kde probíhají poslední přípravy oznámení nové vlády,“ řekl Reuters jeden ze zdrojů pod podmínkou anonymity. Podle některých médií se oznámení nové vlády Tálibánu, který se ujal moci v Afghánistánu v polovině srpna, očekávalo již dnes po muslimských poledních modlitbách. Mluvčí Tálibánu ale agentuře AFP řekl, že nová vláda bude známá nejdříve v sobotu. „Žádné oznámení či ceremoniál související s novou vládou nejsou na dnešek plánovány,“ prohlásil podle AFP mluvčí.

Nejvýše postaveným mužem v Afghánistánu má být podle dřívějších zpráv vůdce Tálibánu mulla Hajbatulláh Achúndzáda, který se soustředí především na náboženské otázky. Předseda vlády mu bude podřízen.

Za předchozího režimu Tálibánu v letech 1996 až 2001 byl v čele Afghánistánu mulla Umar, označovaný titulem vůdce věřících. Vládu tvořila nevolená rada, která vládla autokraticky a prosazovala radikální formu islámského práva šaría, dokud nebyla svržena za pomoci invaze zahraničních vojsk.

Tálibán po svém srpnovém nástupu k moci slíbil, že do vlády přizve více stran. Hnutí se také snaží vystupovat umírněněji než dříve, mnozí Afghánci mu ale nevěří.

Analytici v posledních dnech upozorňují, že Tálibán není zdaleka tak jednotný jako pod vedením mully Umara v 90. letech. „Mulla Umar měl absolutní moc. Cokoli řekl, museli všichni poslechnout,“ prohlásil pákistánský odborník na Tálibán Zahíd Husajn. Zdroje z hnutí agentuře Reuters řekly, že Tálibán tvoří různé skupiny, jejichž zájmy a priority se při jednání o vládě musí vzít v úvahu.

Podle indického listu Hindustan Times představuje jednu z frakcí klan Hakkání, který v minulých týdnech významně posílil svou pozici tím, že stál za obsazením afghánské metropole Kábulu, včetně prezidentského paláce či ministerstva obrany. Klan, který má silné vazby na Pákistán a je vedený Siradžuddínem Hakkáním, byl v posledních letech jednou z nejmocnějších a nejobávanějších povstaleckých skupin v Afghánistánu a má na svědomí řadu pumových a dalších útoků na afghánské a zahraniční vojáky. Podle USA se jedná o teroristické hnutí.

Tradičním sídlem Tálibánu je Kandahár, kde má své stoupence syn zakladatele Tálibánu mulla Muhammad Jakúb. „Kandahárská frakce byla v minulosti v rozhodovacím procesu vlivnější, ale síť Hakkání nyní posílila, protože se ujala kontroly nad Kábulem,“ řekl Reuters jeden z velitelů Tálibánu, který si nepřál být jmenován.

Rozpory údajně nepanují jen mezi klanem Hakkání a stoupenci mully Jakúba. Mulla Jakúb se snaží přivést do vlády spíš vojenské prvky na rozdíl od druhého nejvyššího muže Tálibánu mully Barádara, který staví na prvcích politických, píše list Hindustan Times. Mulla Jakúb, který je rovněž členem vojenské komise Tálibánu, podle indického deníku prohlásil, že ti, kteří žili v luxusu v katarské metropoli Dauhá, nemohou diktovat podmínky těm, kteří vedli svatou válku proti americkým okupačním silám.

Zdroje: