Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

OSN: Reakce Tálibánu na poklidné protesty jsou stále tvrdší

OSN: Reakce Tálibánu na poklidné protesty jsou stále tvrdší
Příslušník Tálibánu zasahuje proti tomu, aby další tálibánec použil zbraň proti lidem, kteří se účastnili poklidného protestu | zdroj: Profimedia

Reakce afghánského radikálního hnutí Tálibán na poklidné protesty jsou stále tvrdší, jeho příslušníci používají nejen obušky a biče, ale také ostrou munici.

Členové Tálibánu způsobili smrt nejméně čtyř lidí, upozornil dnes Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Agentura Reuters píše, že protesty a demonstrace, v jejichž čele často stojí ženy, představují výzvu pro afghánskou novou přechodnou vládu. Ta se snaží uklidnit situaci poté, co před necelým měsícem do rukou Tálibánu padl Kábul, a islamistické hnutí tak ovládlo prakticky celou zemi.

„Ze strany Tálibánu jsme viděli reakci, která byla bohužel tvrdá,“ uvedla dnes v Ženevě mluvčí Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Ravina Shamdasani.

K OSN se podle ní také dostaly zprávy, že tálibové pátrali po účastnících protestů a šikanovali novináře, kteří o demonstracích informovali. Jednoho z novinářů prý kopali do hlavy a říkali, že má být rád, že mu hlavu nesťali.

Tálibán o složení své přechodné vlády informoval v úterý. Pákistánský ministr zahraničí Šáh Mahmúd Kureší dnes řekl, že po jednáních s diplomaty z různých zemí došel k závěru, že mezinárodní společenství s uznáním kabinetu nespěchá, ale chce se mu věnovat.

„Lidé situaci sledují, čekají, dívají se na vývoj událostí v Afghánistánu,“ řekl Kureší po schůzce se svým španělským protějškem Josém Manuelem Albaresem v Islámábádu.

Zdroje: