Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Také vám vadí složité smlouvy? Na jaké triky si dát největší pozor?

Také vám vadí složité smlouvy? Na jaké triky si dát největší pozor?
zdroj: ThinkStock

Zažil to snad každý. Podepisujete novou smlouvu, třeba s telefonním operátorem nebo dodavatelem plynu. Zkontrolujete si v rychlosti základní údaje a podmínky, ale dál už nezkoumáte. Není čas ani nálada. Jenže většina podobných smluv odkazuje na mnohem složitější a komplikovanější obchodní podmínky napsané malými písmeny na několika stránkách. A právě tyto dokumenty ukrývají potenciálně největší problémy.

O tom, že srozumitelnost smluv je z pohledu zákazníků velmi ožehavou záležitostí, svědčí i průzkum srovnávacího webu srovnám.cz, který se zabýval férovostí dodavatelů plynu a elektřiny.

Základem průzkumu byla internetová anketa, ve které respondenti odpovídali na otázku, které vlastnosti považují z hlediska férovosti u dodavatelů za nejdůležitější. S přehledem vyhrálo právě kritérium srozumitelnosti smluvních dokumentů, které za důležité označilo 89 % dotázaných.

Je zřejmé, že zákazníci jsou si dobře vědomi toho, že zahuštěné texty plné právnických floskulí skrývají často problémy, na které se přijde obvykle až s „křížkem po funuse“. Rada, jak se podobným potížím vyhnout, je přitom jednoduchá – vybírejte si dodavatele, kteří podobné praktiky nepoužívají.

dodavatel-kriteria-sm zdroj: tisková zpráva

Jak dokázal průzkum férovosti dodavatelů srovnám.cz, mnohastránkové dokumenty totiž nejsou žádnou právnickou nutností, a i mezi největšími firmami se najdou společnosti, které jsou schopné připravit pro své zákazníky smlouvy, obchodní podmínky i ceníky ve srozumitelné a stručné formě a nepřesáhnout přitom rozsahem pouhé dvě stránky.

I přes velmi přísně nastavené podmínky průzkumu Nejférovější dodavatel energií roku 2017 se našly hned tři dodavatelé, kteří dosáhli na nejvyšší hodnocení. Smluvní dokumenty firem Europe Easy Energy, MND a Yello Energy byly vyhodnoceny jako stručné, srozumitelné a celkově nejlépe zpracované.

Není bez zajímavosti, že dva z těchto tří dodavatelů se umístili nejvýše i v celkovém pořadí průzkumu. V něm obsadila první místo společnost MND (Moravské naftové doly) následovaná dodavatelem Europe Easy Energy. 

Kompletní výsledky průzkumu Nejférovější dodavatel energií roku 2017 si můžete prohlédnout na blogu srovnám.cz.

Zdroje: