Dnes je pátek 18. října 2024., Svátek má Lukáš
Počasí dnes 9°C Polojasno

Syn sesazeného Janukovyče se utopil na Bajkalu

Syn sesazeného Janukovyče se utopil na Bajkalu
Viktor Janukovyč mladší, syn sesazeného ukrajinského prezidenta | zdroj: Profimedia

Strana regionů v pondělí potvrdila tragickou smrt Viktora Janukovyče mladšího, syna sesazeného ukrajinského prezidenta. Zemřel v pátek, když se pokoušel přejet zamrzlý Bajkal autem. 

Zpráva o smrti nějakého člověka na jezeru se nejprve objevila na vládním portálu záchranářů Irkutské oblasti. V autě, které se probořilo skrz led, bylo šest lidí. Pěti z nich se podařilo zachránit – čtyři vyskočili z auta, když se začalo potápět, pátého vytáhli z vody.

Řidič, kterého irkutské úřady identifikovaly jako Viktora Davydova, byl připoutaný a zemřel.   Davydovová je příjmení babičky Janukovyče mladšího.

Informace o nehodě sice následně zmizela z webu, ruská a ukrajinská média to ale stihla zachytit a rychle si dala dohromady, že jde o syna exprezidenta Janukovyče sesazeného před rokem při převratu. Zprávu nyní potvrdila i jejich Strana regionů, jejímiž členy byli syn i otec.

"Smrt nutí zapomenout o politice a o tom, co s ní souvisí, o minulých křivdách a připomínkách. Smrt nás nutí zamyslet se znovu o věčném. Hluboce soucítíme s rodiči Viktora Janukovyče, s vdovou Olgou a synem Iljou. Viktorův světlý obraz navždy zůstane v našich srdcích," uvádí se ve stranickém prohlášení.

Podle některých informací byl Janukovyč mladší pohřben na vojenském hřbitově v Sevastopolu.

Exprezidentův mladší syn se závodně věnoval automobilovému sportu. Dvakrát za sebou usedl do parlamentu za Stranu regionů.

Zdroje:
Lenta.ru, Novaja Gazeta